Откриха около 200 дка канабисови насаждения в Петричко

09:47, 20 авг 19 25 2408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В района на Петрич започна така наречената “канабисова жътва”. С помощта на хеликоптер само за денонощие при съвместна акция служители на Гранична полиция и ОД на МВР Благоевград са открили и унищожили около 200 декара насаждения от наркотичното растение. Канабисът се отглежда основно във високите части на планините – Беласица, Малешевска и Огражден, съобщи БНТ.

Хората от село Първомай разказаха, че нелегалните плантации с канабис винаги се правят на труднодостъпни места - там, където полицаи не минават. Стига се само с високопроходим джип или се ходи часове пеша.

Откриха голяма наркооранжерия и незаконно оръжие в Костандово

Според полицията обаче голяма част от нелегалните наркоплантации са картографирани и известни още преди да стартира акция “жътва”, защото дори най-затънтените терени в планините се оглеждат с хеликоптер. Така се виждат и най-малките ниви.

„Имаме открити около 60 такива ниви с канабисови насаждения, които са унищожени. Имаме образувани 83 досъдебни производства и към 25 лица има повдигнати обвинения“, отбеляза главен комисар Светлан Кичиков, директор на Главна дирекция "Гранична полиция".

От началото на сезона, в който канабисът започва да зрее, до момента са иззети и унищожени над 6 тона канабис.

„По-малко е това количество в сравнение с миналата година, поради факта, че стартирахме по-рано операцията. И тия насаждения в началото не бяха толкова големи. Така че това е единствената причина, поради която не са големи количествата“, добави той.

Тези, които отглеждат плантации с наркотичното вещество в землището на Беласица са заложили на производството на холандски канабис.

Семената са внос и са от най-високо качество. Районът на Огражден планина пък е изцяло засят с канабис от Албания.

Все по-изобретателни стават нарушителите в отглеждането на наркотичното растение. При една от последните акции полицаите са открили нива между дърветата в планината с капково напояване, захранвано от надуваем басейн.

Откриха канабис в двора на 75-годишна жена

Специализираната операция срещу наркопроизводството и разпространението на дрога ще продължи докато не бъдат открити и унищожени всички насаждения с канабис в региона на Сандански и Петрич.

„Ще използваме всякакви средства и хеликоптери, и каквото е необходимо, така че тоя бизнес, който е абсолютно незаконен в България, колкото може да бъде прекратен“, добави главният комисар.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама