Соларните пътища във Франция се оказаха провал

19:20, 20 авг 19 / Любопитно 25 2473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През 2016 г. на някои от пътищата в Нормандия, Франция, бяха инсталирани 2800 фотоволтаични панели в опит да се провери дали шосетата могат да се превърнат в още един източник на възобновяема енергия.

Три години по-късно експериментът, наречен Wattway, се счита за пробвал от местните жители във френската провинция, както и от компанията Colas, която се нагърби с проекта.

Основният проблем се е оказала тежестта на често преминаващите трактори, които са излезли по-пагубни за настилката от фотоволтаици дори от тежките тирове.

Снимка 439162

Източник: WattwaybyColas

Жителите на селата около Wattway пък непрестанно са внасяли жалби срещу шума, причинен от триенето между панелите и гумите на колите. В крайна сметка е било наложено ограничение от 70км/ч, което също не е помогнало за спирането на шума, пишат от Popular Mechanics.

Третият и може би най-трудно преодолим фактор е дизайнът на панелите. За оптималното улавяне на слънчевите лъчи е важно панелите да бъдат поставени под специален ъгъл.

Снимка 439163

Източник: WattwaybyColas

Това обаче няма как да се случи, тъй като говорим за хоризонтална повърхност, върху която на всичкото отгоре преминават и коли, които допълнително ограничават количеството усвоена слънчева светлина.

От Colas признават, че са прибързали с инсталирането на панелите и засега соларните пътища остават просто добра идея, която за момента не може да се реализира ефективно на практика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама