Андрей Райчев по bTV: Манолова успява да направи общ фронт срещу ГЕРБ

20:35, 20 авг 19 / Политика 25 2164 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Г-жа Манолова успява да направи общ фронт срещу ГЕРБ, което е много силно. Тя намаш нас като кандидат на БСП, но това не значи неподкрепена от БСП. Десният избирател ще реши спора между двете на втори тур.

Това каза политологът Андрей Райчев пред bTV.

Като гледам как работят и говорят двете - Манолова и Фандъкова - те вече са решили. Въпреки че все още нямат обявени кандидатури действията и поведението на настоящият кмет на столицата Йорданка Фандъкова и на Мая Манолова ще са важни за кампанията, каза той.

Ако двете се явят, това ще е интересна битка и от това ще зависи властта, посочи социологът.

Райчев подчерта, че София не е червен град и е политически ключов за страната. София е дясна, а червените имат 10 или 15 на сто от гасовете, тоест Мая Манолова няма шанс като кандидат на БСП.

Като гледам какво говори, към кого се обръща, това не е кандидатура на БСП, но не казвам, че няма да има подкрепа от БСП. Това е различно, обясни Райчев в контекста на общата подкрепа, която Манолова ще привлича към себе си.

Всички дават малка преднина на Манолова сега, което е всъщност реми. И това зависи от десния избирател -

той ще преодолее ли предразсъдъка, че тя е бивш червен или обратното - ще каже "не" на Фандъкова, обясни той.

Слави Трифонов и представената от него партия няма да има физическата възможност да се яви на местните избори в страната. Освен това Трифонов има по-сериозно влияние в останалата част на страната, отколкото в София. Той не е най-влиятелният политик в София, заяви Райчев на въпрос дали Трифонов ще се яви на изборите.

Според Райчев най-важно ще бъде поведението на двете претендентки по време на кампанията,

това ще е определящо. То все пак направи уговорка, че трябва да се изчака с анализа, тъй като и двете още не са се обявили.

Райчев каза, че освен София, изборите за местна власт ще бъдат много интересни и в Русе, Пловдив, Варна.

След като за първи път ГЕРБ ще се яви на избори без Цветан Цветанов, Андрей Райчев посочи, че партията ще набляга на представянето на нови кадри.

По думите на политолога, Красимир Каракачанов е постигнал голяма победа на европейските избори през май, тъй като успя да вкара свои депутати без коалиция и това прави ВМРО силна партия с около 6 % подкрепа, а НФСБ - с под 1 % подкрепа. Затова, според Райчев, „изказванията на Симеонов са подготовка за местните избори. Всички чакат този вот и края на прокурорската кампания, защото след това ситуацията ще бъде нова и ще има ново поведение на всички партии”.

Малката коалиция вече се разпадна,каза той за "патриотите" и техните конфликти от последните месеци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама