Определят ново място за загробване на животните от свинекомплекса в Караманово

08:05, 21 авг 19 25 2517 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес решават окончателно кое ще е новото място за загробване на животните от свинекомплекса в русенското село Караманово, където беше установена Африканска чума по свинете.

Безопасно ли е за природата и конкретно за питейната вода загробването на хиляди трупове е тревогата на местните хора. Около 4500 животни трябва да се заровят в местност, където наблизо има извор. Хората дори са спрели машините да копаят.

Според кмета на Караманово Бисер Блажев вече е определен нов терен и се очаква само становище от басейнова дирекция за наличие на подпочвени води, за да започне загробването на животните. Това може да стане още днес до обед.

"Теренът е определен по съответния ред и не е имало проблем, но се създаде обществено напрежение и затова трябваше да се определи нов. Това затруднява нашите действия, но ще се съобразим", каза д-р Георги Дяков – директор на Областната дирекция по безопасност на храните – Русе, пред БНТ.

Второто място също не е харесано - този път от собственика на свинекомплекса, тъй като е стръмно и не може с машини да се докарват животните, затова е избран трети терен, съобщи Бисер Блажев.

Според него в Караманово и в околните села не е останало нито едно домашно прасе. "Всички домашни прасета в региона са убити. Остана само свинекомплексът", заяви той.

Четвърти пореден свинекомплекс в русенско е заразен – в Караманово с 4500 свине. Около 80 000 животни се унищожават. Оцелява само Юделник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама