Водеща датска банка предлага ипотечни кредити с отрицателни лихви

19:40, 21 авг 19 25 2601 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Датската Jyske Bank - третата по големина банка в страната, предлага ипотечни заеми с лихва минус 0,5% годишно, тоест реално ще плаща на кредитополучателите, които решат да купят ново жилище, съобщи БГНЕС.

Това е първият случай в световната практика, когато ипотеката се дава при отрицателни лихвени проценти - тоест всеки месец салдото по кредита ще намалява със сума, надвишаваща месечното плащане. По този начин, за да погасите изцяло заема, ще трябва да платите на банката по-малко, отколкото първоначално сте заели.

Отрицателна лихва се предлага на тези, които вземат ипотека за период до 10 години и е фиксирана в договора - тоест през целия този период банката няма право да променя условията на кредита и да увеличава плащанията.

Датският клон на Nordea Bank обеща в близко бъдеще да започне издаването на безлихвени ипотеки (0% годишно) за период от 20 години и да сключи 30-годишни ипотечни споразумения с фиксирана лихва 0,5%.

Осъзнавайки, че предложението да се върнат на банката по-малко пари, отколкото първоначално се получават, звучи много подозрително, Jyske Bank публикува на уебсайта си специално изявление по този въпрос.

То започва с думите „Да, добре сте разбрали всичко“ и буквално в няколко абзаца преминава към основния въпрос: „Как е възможно това?“

Ръководителят на ипотечния отдел му отговаря дословно: "Самият аз не го разбирам напълно. Освен това аз лично казах, че това не може да бъде. Въпреки това направихме внимателни изчисления, взехме предвид всички рискове - и се оказа, че отрицателната лихва е много възможна".

Всъщност най-вероятно клиентите на Jyske Bank ще продължат да плащат малко повече, отколкото са заели, тъй като ще трябва да покрият допълнително някои задължителни такси, както и юридически разходи за обработка на сделката. Въпреки че формално ипотечният процент ще бъде отрицателен.

Освен това не може да се изключи, че цените на жилищата в Дания през следващите години не само няма да нараснат, но дори и да паднат, плащайки заема, новият собственик на апартамента или къщата няма да спечели нищо или дори да загуби част от парите.

Но като цяло предложението звучи доста примамливо - особено за онези, които все още планират да получат ново жилище или да подновят стария си ипотечен кредит в близко бъдеще.

В датските търговски банки все още не се е стигнало до отрицателни лихви, но в Jyske Bank отдавна влоговете се приемат при 0% годишно - и те мислят да следват примера на швейцарците и да свалят процента до минус (просто никой не иска да го направи преди конкуренцията). От тази гледна точка отрицателните лихви по заемите, включително ипотечните, изглеждат напълно логични.

Jyske Bank може да постави свободните пари на депозит под минус 0,65% годишно (датската централна банка приема пари при този процент), и за нея е по-изгодно да ги дава за ипотека при минус 0,5% - загубите ще са по-малко.

В допълнение, банката привлича депозити с отрицателни проценти под 0,5%. И ето печалбата, ако заложите тези пари, макар и с отрицателна възвръщаемост, но с положителна разлика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама