Денят накратко - 21 август

19:00, 21 авг 19 25 2446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Вижте как прие поста председател на Съвета по киберсигурност, новоизбраната Марияна Николова, защо медици и роднини си прехвърлят вината в Сливен, където издъхна седемгодишната Кристин, каква е причината Русия и Китай да свикат извънредно заседание на ООН, държавата ли е отговорна за проблемите на гражданите и още: 

***

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова не мисли, че новият й пост е капан.

От 20 август тя пое председателството на Съвета по киберсигурност. Предложението да бъде председател на съвета идва от премиера Бойко Борисов, каза тя. Той лично й е предложил на 19 август. "Не считам, че в държавата може да се определи някакъв сектор като "горещ картоф", добави още вицепремиерът. "След като съм приела този ресор, за мен е предизвикателство да работя в тази сфера. Тук специфичното е, че след атаката към НАП, държавата предприе редица фактори. Аз внесох спешна наредба в министерския съвет относно информационната сигурност", каза вицепремиерът.

***

След убийството на 7-годишното момиче от Сотиря роднини на детето обвиниха лекар от Спешна помощ в немарливост

Бабата на детето твърди, че докторът изобщо не е прегледал малката Кристин и не се е качил в линейката при тях. Лекарят отговори, че не е имал възможност да го направи, тъй като в състояние на афект, жената се е вкопчила в детето и му е попречила. Той изтъкна, че спешният екип е направил всичко възможно на място, тъй като тяхната работа е да окажат първа помощ. Проверка тепърва ще установи дали линейката, с която е пътувало детето е била достатъчно оборудвана.  

***

ООН свиква извънредно заседание във връзка с ракетните разработки на САЩ

Съветът за сигурност на ООН ще заседава извънредно във връзка с ракетните разработки на САЩ в нарушение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Напрежението ескалира в понеделник, когато Москва обвини Вашингтон в засилване на военната обстановка с нов тест на ракети, след като двете държави престанаха да изпълняват ангажиментите си по пакт от времето на Студената война. Този месец Вашингтон и Москва се отказаха от Договора за ракетите със среден и по-малък обсег на действие (ДРСМОД), след като се обвиниха взаимно в нарушаване на споразумението. 

***

Половината българи мислят, че повечето им проблеми идват от държавата

Българите в немалка степен са склонни да винят държавата си за своите проблеми. Младите поколения – по-малко. Мнението на околните за нас се оказва по-скоро важно. Както може да се очаква, възрастта (и социалният статус) и тук е от значение за обществените нагласи. Пред формалното спазване на закона, може би се предпочита едно по-общо усещане за справедливост. Църквата е сред почитаните авторитети, макар да са видими проблемите в нейния публичен образ. Това показа проучване, извършено от "Галъп Интернешънъл".

Оказва се, че три десетилетия след началото на демократичните промени в България близо половината (46%) от обществеността у нас е склонна да се съгласи, че държавата е виновна за повечето проблеми в живота ни. Масовото мнение ясно се ориентира в защита на по-общото схващане за справедливост, дори и тя да е в противовес на законоустановените норми т.е. част от българите са на мнение, че най-важно е нещата в живота да са справедливи, а не винаги точно по закон. Оказва се, че мнението на околните е важен обществен регулатор за всички възрасти – дялове от над 50% определят общественото мнение като важно и сред най-младите и сред най-възрастните. Църквата се оказва, сред обществените регулатори, в които (макар и с колебания) българите имат най-голямо доверие, поне в сравнение с държавните институции.

***

Има ли място в България и за АЕЦ "Козлодуй", и за АЕЦ "Белене"

"Ако българското правителство държи на всяка цена да задвижи проекта на АЕЦ „Белене”, опасявам се, че ще има отстъпка от зададената рамка в хода на преговорите", това заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков. Във вторник стана ясно, че общо 13 компании имат интерес към проекта. Според Трайков токът от „Белене” ще струва два пъти повече от средната цена на сега произвеждания ток в България и ще бъде по-скъпа от всяка друга алтернатива, която съществува в момента. Ако работят и двете централи, правителството ще бъде принудено да създаде едно подобие на свободния пазар, каквото има при горивата. "Ужким е свободен, но не съвсем".

***

Медийни лидери станаха жертва на фалшива новина за бомба

Сигнал за бомба в сградата на Българската национална телевизия на ул. "Сан Стефано" 29 мобилизира екипи на полицията и доведе до евакуацията на всички служители. Предупреждението е получено анонимно на редакционната поща на обществената медия, а такива по-късно бяха изпратени и до колегите от "24 часа" и "Novini.bg".

Терористите заплашват, че ще взривят цялата сграда и пожелават на журналистите "Приятен полет". Същият имейл доставчик бе използван, за да се изпратят сигнали за бомби в училищата в Лос Анджелис през 2015 г. Съобщението се оказа фалшива новина.

Предполага се, че същата група "псевдо-терористи" е изпратила сигнал за бомбен заплахи и до Летище София и Летище Пловдив. На място са пристигнали екипи на "Гранична полиция" и Жандармерията. Не са открити никакви подозрителни устройства, в София не се наложи евакуация, но в Пловдив пътниците от полет за израелската столица Тел Авив бяха изведени. Бомбени заплахи бяха направени и на летищата в градовете Бургас и Варна, а от МВР съобщиха, че сигнали за бомби в медии и летища са изпращани и в други държави на ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама