Атаките със зловреден софтуер по света са се увеличили с 46%

15:42, 21 авг 19 25 2274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Атаките със зловреден софтуер са отбелязали ръст от 46% през второто тримесечие на 2019 г., съобщи световната фирма за киберсигурност Касперски. Над 202 000 потребители са били атакувани през април-юни, спрямо около 159 000 за същия период на миналата година, се казва в писмено изявление от базираната в Русия компания, предаде БГНЕС.

Зловредният софтуер заключва или ограничава използването на твърдите дискове на компютрите, докато не бъде изплатен откуп на нелегална организация.

Почти една четвърт от всички атаки са били извършени от "WannaCry", въпреки че софтуерният гигант Microsoft публикува предпазна мярка срещу този зловреден софтуер преди две години.

Друга основна заплаха е зловредният софтуер на Gandcrab, който беше наблюдаван при 13,8% от всички атаки.

Касперски съветва потребителите да актуализират операционните си системи, да архивират своите файлове и да ги записват в устройства, съхранявани в облак, срещу атаки със зловреден софтуер.

Също така се препоръчва хората да използват софтуер за декодиране, за да запазват своите заключени файлове, вместо да плащат откуп на незаконни организации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама