Андроидът Фьодор полeтя към МКС на борда на "Союз"

08:00, 22 авг 19 / Свят 25 2231 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

От космодрума Байконур изстреляха космическия кораб "Союз МС-14", с който руският андроид Фьодор замина за Международната космическа станция (МКС). На борда този път няма нито един човек - космонавт.

С полета си Фьодор стана първият робот в космоса. Скачването на "Союз" с МКС трябва да се осъществи по план на 24 август.

На борда на станцията андроидът ще копира дейността на истинските космонавти, ще предава телеметрична информация, параметри на полета и отработване на бъдещи дейности в открития космос.

Показаха видео от подготовката на руския андроид "Фьодор" преди полета му до МКС

Програмата за експерименти по управлението на Фьодор включва той да работи с отвертка и пожарогасител. Фьодор обаче няма да работи автономно с инструменти на борда на космическата станция, а под контрола на руски космонавт.

От "Роскосмос" отрекоха информацията, че роботът не можел да мине през люка на космическия кораб "Союз", поради което се наложило да бъдат намалени размерите на плещите му. Роботът винаги е минавал през люка и ако това не е така, те просто могат да демонтират ръцете му и да му ги сложат обратно вече на МКС, казаха от там.

Фьодор трябва да се завърне на Земята на 7 септември. Полетът му ще бъде застрахован за 4,38 милиарда рубли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама