Октриха изложба, посветена на Майкъл Джексън

17:36, 21 авг 19 / Любопитно 25 2345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложба, вдъхновена от Майкъл Джексън, бе открита в Хелзинки, като организаторите уверяват, че не става въпрос да се възхвалява певеца, който е обвинен в сексуални посегателства 10 години след смъртта му, предаде БТА.

Изложбата "Майкъл Джексън: На стената" представя стари и неизвестни произведения на изкуството, създадени от прочути творци, като Анди Уорхол, американския фотограф Дейвид Лашапел и британския специалист в керамиката Грейсън Пери.

Изложбата включва 90 творби и първо бе показана през 2018 г. в Националната портретна галерия в Лондон, където получи ласкави отзиви от критиката. След това бе представена в Париж и Бон, преди да гостува в Хелзинки. Показването й в Германия и Финландия е след новата поредица обвинения в сексуални посегателства срещу Майкъл Джексън.

"Не можем да премълчим тези въпроси и осъждаме всяка форма на сексуално насилие. Искаме обаче да осигурим среда за свободни дискусии, в която творците да се изкажат. Изложбата и участващите в нея творци не възхваляват Майкъл Джексън, а анализират влиянието му в областта на културата", каза кураторката в Музея за модерно изкуство в Еспоо Аря Милер.

Редица вдъхновени от Майкъл Джексън творби имат нещо общо с гротеската, като създадената от Пол Маккартни огромна позлатена статуя на певеца с неговия домашен любимец, шимпанзето Бъбълс и портрета в естествени размери, поръчан на Кехайнд Уайли от Джако малко преди смъртта му през 2009 г. За румънския художник Дан Михалтяну, който се е интересувал от влиянието на певеца в посткомунистически Букурещ, Майкъл Джексън ще остане завинаги една икона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама