САЩ забрани на приятелката на Борис Джонсън да влиза в страната

21:39, 21 авг 19 / Свят 25 4963 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Властите в Съединените щати отказаха да издадат виза на приятелката на британския премиер Борис Джонсън Кери Саймъндс, съобщават „Дейли мейл” и БГНЕС.

Предполагаемата причина за отказа е нейно пътуване до непризнатата държава Сомалиленд през миналата година.

Саймъндс е трябвало да посети САЩ, за да проведе няколко срещи, свързани с работата на природозащитната организация „Oceana”. Тя е подала заявление за работна виза, но имиграционната служба е отказала да издаде разрешение.

Борис Джонсън обвинява бивши министри за изтичане на информация за Брекзит

Предполага се, че отказът е заради петдневното й пътуване до Източна Африка заедно с родения в Сомалия социална активистка Нумко Али, известна с кампанията си срещу женското обрязване. Двете посещават Сомалиленд – северна територия, обявила независимост от Сомалия през 1991 година, но непризната в международен план.

По време на визитата й Саймъндс се среща с лидера на Сомалиленд Муса Бихи Абди, с когото обсъждат проблемите на жените и замърсяването на моретата. Великобритания не е признала независимостта на Сомалиленд, но поддържа контакти с правителство там.

Борис Джонсън и Ангела Меркел се срещат за Brexit

Не е известно дали Саймъндс се е регистрирала в електронната система за авторизация на пътувания ESTA, която позволява на поданици на Обединеното кралство да извършват краткосрочни безвизови пътувания до САЩ. Предвид историята на нейните пътувания, системата би могла автоматично да откаже влизане в страната.

През 2016 г. във формуляра на ESTA е добавен въпрос за посещения в Иран, Ирак, Сирия, Судан, Либия, Сомалия или Йемен. Ако кандидатът отговори положително на този въпрос, системата може да генерира отказ.

Според дипломатически източници, все още има надежда този въпрос да се реши така, че „госпожица Саймъндс да осъществи планираното си посещение в САЩ”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама