Комисията за защита на личните данни налага корективна мярка спрямо НАП

10:40, 22 авг 19 25 2047 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Комисията за защита на личните данни е решила да наложи корективна мярка спрямо НАП - администратор на лични данни, за съобразяване на операциите по обработване на лични данни с разпоредбите на Общия регламент относно защитата на данните, това съобщиха от комисията.

Марияна Николова е новият председател на Съвета по киберсигурността

Решението е било взето на заседание от 20 август, когато са били обсъдени резултатите от проверката, направена в НАП по повод на нарушението на сигурността на личните данни, засегнало над 5 милиона български граждани.

Мярката се налага с мотивиран индивидуален административен акт на надзорния орган, който подлежи на съдебен контрол.

Обвиняемите за хакерската атака срещу НАП съдят България в Страсбург

Общият регламент относно защитата на данните предвижда възможността заедно с корективната мярка да бъде наложена и имуществена санкция, респективно глоба. Налагането на корективна мярка под формата на "имуществена санкция" се извършва по реда на Закона за административните нарушения и наказания, като производството се образува със съставяне и връчване на акт за установяване на административно нарушение.

Веселин Целков: Глоба от 20 млн. евро грози НАП (ОБНОВЕНА)

Индивидуалният размер на санкция се определя след като се вземат предвид направени от страна на нарушителя възражения в законоустановения срок, се посочва в съобщението.

Съставяне и връчване на акта за установяване на нарушението, извършено от НАП, ще бъде направено до края на седмицата.

Доколкото сроковете в административно-наказателното производство са законовоопределени, очаква се конкретното административно-наказателно производство срещу НАП да приключи до 29 август 2019 г.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама