ГДБОП: Вчерашните писма с бомбени заплахи идват от Швейцария и Сейшелите

15:16, 22 авг 19 25 2181 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Електронните съобщения със заплахи за поставени взривни устройства, които бяха получени вчера от летища и медии у нас, са изпратени през компютърни сървъри, намиращи се в Швейцария и на Сейшелските острови. Това съобщиха на пресконференция в ГДБОП.

Акцент на деня: Вълна от бомбени заплахи

„Напълно възможно е и деца да стоят зад фалшивите имейли за бомби.“ Това каза гл. инспектор Михаил Драгоданов, отдел „Киберсигурност“ към ГДБОП, предаде Агенция „Фокус“.

„Все още няма информация от какъв език е преведено съобщението, но категорично е преведено с гугъл транслейт, което става ясно от некоректно използваните думи в самия текст“, допълни Драгоданов. „Към момента става ясно че са използвани интернет ресурси, обществено достъпни от всеки един потребител на интернет пространството, ресурси, които позволяват анонимност на изпращача на съобщенията“, обясни още главният инспектор в отдел „Киберсигурност“ ГДБОП.

Драгоданов коментира, че продължават съвместните действия с Европол и с правоохранителните работи на държавите, чието интернет пространство е използвано и предстоят последващи действия. 

Вчера от дирекцията обясниха, че подобни съобщения за заплахи за поставени взривни устройства са били получени преди ден в медии в различни държави-членки на ЕС.

Сигнал за бомба в БНТ и на летищата в София и Пловдив

Всички проверки в заплашваните обекти завършиха, без да бъде открито взривно устройство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама