Шефката на спецпрокуратурата в Македония остава в ареста

08:10, 23 авг 19 / Свят 25 2303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Наказателният съд в Скопие отхвърли жалбата на ръководителя на Специалната прокуратура в Република Северна Македония Катица Янева срещу нейното задържане. Тя ще остане в ареста 30 дни, предаде БГНЕС.

Преди два дни Янева беше задържана по искане на Прокуратурата за борба срещу организираната престъпност и борба срещу корупцията.

Шефката на македонската Спецпрокуратура отиде на погребение, съпровождана от полицай

Тримата съдии от Наказателния съд са били единодушни срещу жалбата на Катица Янева. Ако нейната вина бъде доказана, тя може да получи най-малко три години затвор. В момента тя се намира в ареста на затвора в "Шутка".

Главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовевски съобщи, че има достатъчно данни, че "Катица Янева е извършила злоупотреба с власт" при аферата "Рекет" с цел облагодетелстване. Йовевски съобщи, че Катица Янева е влияела върху освобождаването и връщането на паспорта на обвиняем, а след това е предложила смекчаващи обстоятелства на обвиняемия по делото „Империя“ и превръщането му в свидетел.

Съдът определи задържане на шефа на Специалната прокуратура на Северна Македония за 30-дневен срок

В средата на месец юли стана ясно, че македонският олигарх Орце Камчев, който е разследван за пране на пари, злоупотреба с власт и участие в организирана престъпна група, е бил рекетиран от двама души Боян Йовановски - Боки 13 и Зоран Милевски - Зоки Кичеец. Те са му поискали 8 млн. евро, за да спре разследването срещу него. Камчев е дал 1.5 млн. евро в брой на двамата. Йовановски и Милевски, в разпространени аудио записи твърдят, че ще уредят въпроса на Камчев с помощта на Катица Янева. От 15 юли Йовановски и Милевски се намират в ареста.

Йордан /Орце/ Камчев беше предложен за почетен консул на България миналата година, но властите в Скопие не подкрепиха това предложение. От публикуваните документи на разследващите стана ясно, че Камчев притежава и български паспорт.

Камчев беше един от най-приближените на клана на Никола Груевски – Сашо Миялков, които в продължение на 10 години управляваха Македония контролирайки всеки един аспект от живота в страната. Наред с многото си бизнеси Орце, както е известен Камчев, контролираше медии, провеждащи активна антибългарска кампания в угода на Груевски, който избяга в багажника на автомобил и в момента се укрива в Унгария.

Камчев заедно с бившия премиер Груевски и бившия директор на службата за сигурност Миялков, освен за пране на пари, са разследвани още за злоупотреба с власт и организирана престъпна група. Олигархът също така е разследван за незаконно финансиране на партията на Груевски с над 250 000 евро. Камчев и бившият шеф на службите бяха арестувани от македонските власти през ноември 2018 г. и пуснати под домашен арест малко преди нова година.

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че "всички, които са нарушили закона или са извършили престъпление, трябва да понесят отговорност, независимо от тяхното положение".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама