Русия пуска първия в света плаващ ядрен реактор

09:50, 23 авг 19 / Свят 25 2223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Русия ще пусне първия в света плаващ ядрен реактор и ще го изпрати на епично пътешествие през Арктика в петък, въпреки че еколозите предупреждават за сериозни рискове за региона, съобщава АФП.

Натоварен с ядрено гориво, „Академик Ломоносов“ ще напусне арктическото пристанище Мурманск, за да започне плаването си на 5000 километра до североизточен Сибир.

Руската ядрена агенция „Росатом“ заяви, че реакторът е по-проста алтернатива на изграждането на конвенционална централа на земята, която е замръзнала през цялата година, и възнамерява да продава такива реактори в чужбина.

Екологичните групи обаче отдавна предупреждават за опасностите на проекта, като го наричат потенциален „Чернобил на лед“ и „ядрен„ Титаник “.

"Титаник" е във влошено състояние показа нова експедиция до останките от кораба

Смъртоносна експлозия този месец на полигон за военни изпитания далеч на север, причини скок на радиацията, и предизвика допълнителни опасения.

Очаква се пътуването на реактора да продължи между четири и шест седмици, в зависимост от метеорологичните условия и количеството лед по пътя.

Работата по 144-метровия „Академик Ломоносов“ започна в Санкт Петербург през 2006 г. Когато пристигне в Певек, град с население от 5000 души в сибирския регион Чукотка, той ще замени местна ядрена централа и затворен въглидобивен завод.

Предстои да влезе в експлоатация до края на годината, като основно обслужва петролните платформи в региона, докато Русия развива експлоатацията на въглеводороди в Арктика.

Роботът Фьодор разказа за извеждането си в орбита на борда на "Союз"

Рашид Алимов, ръководител на енергийния сектор на Грийнпийс Русия, заяви, че екологичните групи са критични към идеята за плаващ реактор от 90-те години.

"Всяка ядрена централа произвежда радиоактивни отпадъци и може да има авария, но „Академик Ломоносов“ е допълнително уязвим от бури", каза той за АФП.

''Реакторът е теглен от други кораби, което прави сблъсък по време на буря по-вероятен'', каза той.

Тъй като Росатом планира да съхранява отработено гориво на борда, Алимов заяви, че "всяка авария, свързана с това гориво, може да има сериозно влияние върху крехката среда на Арктика". Той добави, че няма "инфраструктура за ядрено пречистване" в региона.

Откриха голям източник на радиация под Антарктида

„Академик Ломоносов“ тежи 21 000 тона и разполага с два реактора с капацитет 35 мегавата всеки, близък до този на използваните от ядрени ледоразбивачи.Той има екипаж от 69 души и пътува със скорост от 3,5 до 4,5 възела.

Алимов заяви, че проектът е пропусната възможност, тъй като Чукотка, регион, по-голям от Тексас, населен само с 50 000 души, "има огромен потенциал за развитие на вятърна енергия".

"Плаваща атомна електроцентрала е твърде рисков и твърде скъп начин за производство на електроенергия", каза той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама