Сърбите изпиват 5,5 милиона кутии успокоителни годишно

11:35, 23 авг 19 / Свят 25 2222 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жителите на Сърбия изпиват годишно 5,54 милиона кутии лекарства за успокояване, сочат данните на Републиканския фонд за здравно осигуряване за 2018 година, предаде МИА.

Това, че страната се превръща в нация, която не може без тези лекарства, е най-добре илюстрирано от факта, че миналата година са били предписани около 3,2 милиона рецепти с лекарства от позитивния списък - бромазепам, диазепам, алпразолам и лоразепам.

Хората най-често прибягват към тях заради безсъние, тревожност, мускулни спазми. Освен това сърбите взимат и антидепресанти - през 2018 г. около 1,59 милиона рецепти са предписани в тази група, а около два милиона опаковки са издадени в аптеките.

Доцент Янко Самарджич, клиничен фармаколог в Медицинския факулет в Белград подчертава, е Сърбия е на челните места в Европа по употреба на тези лекарства, т.е. на бензодиазепини. Анализът също така показва растяща тенденция в региона, където например степента на потребление и потенциални злоупотреби е още по-висока в съседна Хърватия.

Хората не осъзнават, че трябва да бъдат предпазливи по отношение на тяхната употреба, тъй като повторната употреба на средства за успокояване води до зависимост, а също така може да повлияе на продължаване на проблемите на пациента и да отложи диагнозата, предупреждават лекарите.

Данни на Института за обществено здраве на Сърбия "Д-р Милан Йованович Батут" от 2014 г. показват, че през 12-месечния период лекарства срещу тревожност, седативи и антипсихотици са взимали 22,4 процента от анкетираните от общото население - 13,9 процента от мъжете и 30,9 процента от жените.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама