Македонски седмичник: Груевски води антибългарска политика, Мицкоски е негово копие

13:54, 23 авг 19 / Свят 25 1985 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият македонски премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски открито се конфронтираше с България и последователно се сближаваше с партията на Слободан Милошевич. Неговият наследник Християн Мицкоски продължава тази линия. Това се казва в обширен анализ на македонското списание "Фокус", цитирани от БГНЕС.

Груевски: България да признае уникалността ни

"Във времето на най-мощното властване на Никола Груевски, ако някой от старите дейци от диаспората на ВМРО беше видял как той открито се конфронтира и с всеки изминал ден все повече нарушава отношенията с официална София и цяла България, вероятно нямаше да повярва на очите и ушите си. Но, македонската история доживя и това нещо", се казва в публикацията.

"Ако в първия Изпълнителен комитет на партията /ВМРО-ДПМНЕ, бел.ред./ през 1990 г. седяха хора, които бяха склони към отваряне на идеята за ревизия на историята по отношение на българския въпрос, в последното ръководство под диригентската палка на Груевски не беше останал нито един подобен човек.

Свободно може да се каже, че "вемереовците" от ерата на Груевски бяха по-големи антибългари от цялата Държавна сигурност, а може би и от самия Лазар Колишевски, просръбския комунистически лидер в Македония от времето на югославския диктатор Йосип Броз Тито след Втората световна война. Поне засега така изглежда и новото последно ръководство начело с Християн Мицкоски - сегашен лидер на ВМРО-ДПМНЕ ", пише още в анализа на списанието.

Груевски се появи с белезници пред унгарски съд

"Още по-голям проблем при Груевски бе не само конфронтацията с България, а и откритото сближаване със Сърбия. При това с политическата партия на Ивица Дачич, който е пряк наследник, не само на Слободан Милошевич, но и на целия Съюз на сръбските комунисти. С една дума от 2006 г. ВМРО-ДПМНЕ бе в съюз с най-омразните лица на предците от македонската диаспора", подчертава изданието.

В статията се говори и за диаспората в Северна Америка и Австралия преди войната, която е "била пробългарска или напълно българска".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама