Полицията в Хърватия настоява лекарите да съобщават за душевноболни пациенти

10:15, 26 авг 19 / Свят 25 1769 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полицията в Осиек е изпратила писмо до Здравния дом в града, в което се настоява лекарите да информират полицейските служители, ако забележат радикални прояви у лица с ментални проблеми. Уточнява се, че това не е ново изискване към лекарите, нито нарушава правата на пациентите, а е форма на активна превенция, съобщава МИА.

От криминалния отдел на полицията през юли е изпратено писмо до всички полицейски управления в страната, в което се задължават да контактуват с институциите, които се грижат за лица с ментални проблеми. Целта е да се обърне внимание върху зачестилата радикализация на лицата с ментални затруднения.

В държавите от ЕС се наблюдава тенденция лицата с умствени увреждания да се поддават по-лесно на радикални идеологии и да се превръщат в обект на заинтересованост от страна на терористични организации. Голяма част от такива лица са започнали и подготовка за терористични нападения, но благодарение на доброто сътрудничество между полицията и лекарите-специалисти, са спрени навреме.

Независимо, че в Хърватия все още не са регистрирани такива случаи, добрите практики в други държави са взети предвид при изготвянето на това разпореждане.

Подчертава се, че тази превенция не създава допълнителни ангажименти за лекарите и не нарушава правата на пациентите.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама