Рибеното масло не осигурява защита срещу диабет тип 2

19:40, 26 авг 19 25 2189 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ново изследване показва, че рибеното масло не защитава срещу диабет тип 2, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.

Предишни проучвания заключиха, че добавките рибено масло, които съдържат омега-3 мастни киселини, могат да подобрят метаболизма на кръвната захар и вероятно да предотвратят болестта. Настоящото изследване обаче не откри доказателства, че ежедневният прием на рибено масло ще ни държи далеч от диабет тип 2.

"Става въпрос за систематичен анализ на резултатите от изследвания, обхванали хиляди хора за дълго време. Добавките рибено масло могат да помогнат да се намали нивото на триглицеридите. Тези добавки обикновено са смятани за безвредни, но констатирахме, че големите дози - над 4-5 грама рибено масло дневно, могат да предизвикат влошаване на метаболизма на кръвната захар. Ако хората приемат рибено масло, ежедневната им доза не трябва да надхвърля 4,4 грама, за да избегнат евентуален отрицателен ефект", заяви ръководителката на екипа Лий Хупър от Медицинския институт към университета на Източна Англия в Норич.

Учените анализирали резултатите от 83 клинични теста, обхванали над 120 000 участници. Омега-3 мастните киселини се съдържат в мазните риби, като сьомгата.

Анализираните изследвания са с продължителност 24 и повече седмици. Участниците са най-вече от Европа, но също от Северна и Южна Америка, Австралия и Азия. Резултатите от изследванията са публикувани между 60-те години на миналия век и 2018 г.

Учените потърсили ефекта от приема на омега-3 мастни киселини под формата на добавки или с храната. "Заключението ни е, че рибеното масло няма защитен ефект срещу диабет", отбеляза Хупър.

Резултатите от изследването са публикувани в "Бритиш медикъл джърнъл".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама