Две домашни прасета в Кресненско ще бъдат умъртвени принудително

13:03, 26 авг 19 / Общество 25 512 Шрифт:
Topnovini

Над 400 домашни прасета в община Кресна са били доброволно умъртвени, след като преди две седмици беше издадена такава заповед. Причината за принудителното им умъртвяване е откритото мъртво прасе в река Струма, чиято проба за африканска чума по свинете беше положителна, съобщи “24 часа“.

Зам.-кметът на Кресна Валентин Стоичков обясни, че до вчера е бил крайният срок това да се случи, като са останали само две живи домашни прасета. Техните собственици са отказали да свършат това и се очаква в близките дни животните да бъдат умъртвени принудително.

Зам.-кмет на Кресна: Трудно ще убедим стопаните, че прасетата им трябва да бъдат умъртвени

Стоичков добави, че все още не се знае как и откъде мъртвото прасе се е оказало в река Струма. Разследването на случая продължава.

След откриването на мъртвото прасе местните власти определиха трикилометрова предпазна зона, в която всички налични животни трябваше да бъдат унищожени. В десеткилометрова зона пък животните се преброяват, взимат се кръвни проби и се провеждат ежеседмични клинични прегледи.

Започва принудителното умъртвяване на прасетата в Кресна

Първият случай на заболяването в България е инцидентен - установен миналата година в село Тутраканци, община Провадия. От юли тази година, когато за пръв път заболява домашно прасе в близкото до Никопол село Жернов, чумата бързо се разпространява по всички възможни начини - чрез домашни животни, отглеждани по селата, чрез диви животни и чрез индустриални свинекомплекси.

Към момента в страната има общо 34 огнища при домашните свине.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.