Ердоган: Скоро вкарваме армията в Сирия

13:58, 26 авг 19 / Свят 25 1908 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Никакви икономически и политически предимства няма да принудят Турция да се откаже да отстоява истината. Анкара ще продължи да брани истината и да подкрепя унижените и оскърбените.

Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на тържествата по случай 948-годишнина от историческата победа над византийските войски, която откри пътя за завладяването на Анатолия от турците и превръщането й в Анадол.

Ердоган се надява, че Турция ще победи в борбата за надмощие в региона, включително в Ирак, Сирия и Източното Средиземноморие, предаде Анадолската агенция.

„Нищо няма да принуди Турция да преразгледа замисъла по създаването на зона за сигурност в Сирия. Анкара е готова да реализира собствените си планове в отговор на опитите да се забави осъществяването на споразумението на изток от Ефрат“, заяви турският президент.

„Очакваме, че в най-скоро време в Сирия на изток от Ефрат ще влязат турските сухопътни войски. Смятам, че повече никой няма да се опита да постави на изпитание решителността на Турция да ликвидира терористичната заплаха на турско-сирийската граница“, подчерта Ердоган.

На 26 август 1071 г. армията на селджукския султан Алпарслан разгромява при Манцикерт силите на византийския император Романа IV Диоген. Тази историческа победа слага край на ромейското господство в Анатолия, унищожавайки естествения резерв на православната империя.

Въпреки опитите на императорите от българо-арменската династия Комнини да отвоюват тези земи обратно, Византийската империя не успява в това си начинание. Селджукските турци заселват и завладяват региона, а след разпадането на тяхната държава на редица бейлици, един от тях ще израсте през 14-15 век до световна империя – Османската.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама