САЩ започват облагане на редица китайски стоки с 15%

07:45, 01 сеп 19 25 2353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 1 септември САЩ въвежда нови мита от 15% върху китайски стоки на стойност 300 милиарда долара. Първоначално митата трябваше да бъдат 10 на сто, но след поредната ескалация на търговската война между Вашингтон и Пекин американският президент Доналд Тръмп обяви, че ги увеличава на 15%. Причината е, че Китай не изпълнява обещанието си да увеличи покупките на американски селскостопански продукти.

В отговор Китай временно спря вноса на селскостопански продукти от Съединените щати и обяви, че налага нови мита от 5% и 10% на американски продукти на стойност 75 милиарда долара.

Последва изявление на Тръмп, че от 1 октомври, стоки и продукти на стойност 250 млрд. долара, които в момента са с 25% мито, ще бъдат облагани с 30%.

Китай и САЩ преговарят за уреждане на търговски спорове от няколко месеца. Последният, 12-и кръг на преговорите се проведе в Шанхай на 30-31 юли. В поредица туитове Тръмп съобщи, че ще увеличи натиска върху Пекин в рамките на дългосрочната си цел да принуди Китай да промени несправедливите, според него, търговски практики. Тръмп се стреми към обхватно търговско споразумение с Пекин, въпреки че митата заплашват растежа на световната икономика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама