Премиерите на Сърбия и Северна Македония откриха съвместния граничен пункт Прешево-Табановце

14:50, 26 авг 19 / Свят 25 1998 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич и премиерът на Северна Македония Зоран Заев откриха съвместния граничен пункт между двете страни Прешево-Табановце, съобщи ТАСС, като се позовава на агенция Танюг.

В съответствие с подписаното двустранно споразумение дежурства на ГКПП ще осъществяват едновременно сръбски и македонски полицейски и гранични служители.

Сърбия и Северна Македония откриват интегриран граничен пункт

Целта на проекта е съкращаване на процедурите за преминаване на границата за всички видове транспорт, съобщава БТА.

След церемонията по откриването Бърнабич и Заев заминаха за Скопие, където ще проведат разговори. Планирана е също среща на сръбския премиер с президента на Северна Македония Стево Пендаровски.

Споразумението за установяване на съвместен контрол на ГКПП Прешево-Табановце беше подписано на 12 юли в Белград.

Белград последователно се обявява за улесняване на оборота на стоки в региона и премахване на граничните пречки за търговията. По-специално през февруари 2017 г. тогавашният премиер, а сега президент на Сърбия Александър Вучич, излезе с инициатива за създаване на Балканите на митнически съюз, обединяващ 18 милиона души.

Вучич: Сърбия няма да влиза в НАТО

Проектът предполагаше отказ от събиране на вътрешни мита, както и от ограничения за преминаването на стоки, и предвиждаше прилагане на обща митническа тарифа във всички страни от съюза.

Този съюз би обхващал пазара на страни с население от общо 18 милиона души, чийто съвместен брутен вътрешен продукт надхвърля 240 милиарда долара. Проектът получи подкрепата на ЕС, но страните от района на Балканите се отказаха да участват в него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама