Македония създава регистър на професионални онлайн медии

16:43, 26 авг 19 / Свят 25 1924 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Създаване на регистър на професионални онлайн медии, който ще посочва на обществеността кои медии отговарят на критериите за медия, а също така и кои спазват журналистическия кодекс в работата си и имат прозрачна собственост и влияние, обявиха днес Сдружението на македонските журналисти, Стопанската камара и Съветът за медийна етика, които подписаха Меморандум за сътрудничество.

Младен Кадиковски, председател на Сдружението на журналистите в Македония, заяви, че подписването на Меморандума за сътрудничество стартира процеса на признаване на професионалните медии и така наречените медии от страна на обществото, насочени към разпространение на фалшиви новини и дезинформация.

Акцент на деня: Вълна от бомбени заплахи в медии и летища

Председателят на Управителния съвет в Съвета за медийна етика Катерина Синадиновска заяви, че част от тяхната мисия е намаляване на оплакванията срещу журналисти, следвайки препоръките на Страсбург и добрите европейски практики.

„Статистиката ни от миналата година показва, че в 77,7% от случаите, в които имаме оплаквания, става въпрос за текстове, които са извън професионалните стандарти точно в уеб порталите. Това не е изненадващо. Този начин на информиране, този начин на журналистика, който дори не мога да нарека журналистика, нанася огромни щети на много нива и унищожава крехкото обществено и медийно доверие в медиите, създавайки неподходяща и примитивна атмосфера на публичен дискурс, в който гражданинът губи основното си право да бъде информиран. Подобно писане е в защита на различни бизнеси или политически центрове на властта и унищожава основната цел на журналистиката - да служи изключително в обществен интерес“, каза Синадиновска.

Тя добави, че се планира да се укрепи Съвета по медийна етика като орган, чиито членове ще бъдат признати за професионалисти в обществеността, бизнес общността и журналистиката.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама