Урсула фон дер Лайен започва да сформира екипа си от еврокомисари

20:10, 26 авг 19 / Свят 25 2667 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бъдещата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен започва тази седмица процеса по сформиране на своя ръководен екип, като се стреми в него да има баланс между мъже и жени, това съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Фон дер Лайен може да проведе първите интервюта с кандидатите за еврокомисари още утре, каза един от говорителите й.

Урсула фон дер Лайен се сбогува като германски министър с "Wind of Change"

До момента 25 от 27-те държави от общността са представили предложения. Липсват кандидатури от Франция и Италия. Един от първите изслушани ще бъде белгиецът Дидие Рейдерс.

От 1 ноември германката Фон дер Лайен трябва да наследи на поста Жан-Клод Юнкер, след като беше утвърдена от Европарламента през юли.

Нейното желание е да разпредели ресорите на бъдещите еврокомисари, които може да се наричат министри на ЕС, до средата на септември, преди изслушванията им пред евродепутатите, които трябва да ги утвърдят.

Процесът трябва да приключи на 22 октомври с гласуване за встъпване в длъжност на новата Европейска комисия, по време на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург.

Урсула фон дер Лайен иска фонд за нови енергийни източници

"Фон дер Лайен се надява да разполага с пълен списък идната седмица, за да е готова за изслушванията в Европарламента", подчерта европейски източник, пожелал анонимност.

Източникът добави, че паритетът между мъже и жени е на път да бъде постигнат. Целта на Фон дер Лайен, която е бивш министър на отбраната на ФРГ, е да има по 13 жени и мъже еврокомисари, като се зачита и балансът между основните политически партии (консерваторите от Европейската народна партия, социалистите и либералите).

Германският президент: Урсула ще бъде изправена пред много трудности

На този етап са й предложени 10 имена на жени. Португалия и Румъния предложиха този месец по две имена - на мъж и на жена, както пожела Фон дер Лайен.

Що се отнася до Франция, където президентът Еманюел Макрон още не е взел решение, имената на Силви Гулар и Флоранс Парли (бивша и настояща министърка на въоръжените сили) са сред най-често споменаваните.

В Италия предизвиканата от вътрешния министър Матео Салвини политическа криза, сложила край на правителствената коалиция с Движение 5 звезди, усложнява избора на еврокомисар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама