Джамбазки призова Борисов да не се отказва от енергийната независимост

11:23, 27 авг 19 / Политика 25 2062 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С позицията на Министерски съвет от 19 юни обричате на гибел основния енергоизточник на държавата – въглищните централи. Това се казва в отворено писмо на евродепутата и заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение до премиера Бойко Борисов във връзка с документ, приет от Министерски съвет, с който реално правителството се отказва от друга своя позиция от март месец, която целеше защита на въглищните централи.

Ангел Джамбазки: Изключването на Атака от „Обединени патриоти“ е основателно

„България е страна по Парижкото споразумение и според сценария, който беше избрала, до 2050 година трябваше да намалим до 80-85% въглеродните емисии спрямо 1990 година. Отказвайки се от тази позиция и приемайки, че до 2050 трябва да се откажем на 100% от парниковите газове, правителството де факто се отказва от енергийната независимост на България“, категоричен е Джамбазки, който кани премиера на официален разговор по темата.

Евродепутатът също така призовава за обща позиция в защита на националния интерес.

Ангел Джамбазки предлага химическа кастрация за убиеца от Сотиря

В писмото българският представител в ЕП дава сериозни аргументи в подкрепа на апела си правителството да преразгледа новата си позиция, тъй като целения от т.нар. „амбициозни държави“ климатичен неутралитет в така предложения вариант, ще доведе до колапс на цял сектор в икономиката ни.

Заместник-председателят на ВМРО също така подчертава, че 4 държави са се противопоставили на предложенията за климатична неутралност до 2050 г. - Полша, Чехия, Унгария и Естония.

“У нас 100 хиляди български граждани са ангажирани пряко или косвено с топлоелектрическите централи и въглищните мини в Маришкия басейн. Регионът изцяло зависи от това производство и ще бъде икономическа и социална катастрофа преждевременното затваряне на мощности“, алармира Ангел Джамбазки.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама