Повечето сърби искат членство в ЕС

11:37, 27 авг 19 / Свят 25 2067 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от половината от гражданите на Сърбия биха гласували за членство в ЕС на референдум по въпроса, показва последното проучване на общественото мнение, публикувано от Канцеларията на Правителството на Сърбия за сътрудничество с медиите, пише белградският ежедневник „Политика“, цитиран от “Фокус“.

Ако референдумът с въпроса „подкрепяте ли членството на Сърбия в ЕС“ бъде утре, 53% от гражданите биха гласували „за“, 25 - „против“, 10% изобщо не биха гласували, а 12% не знаят какво биха отговорили на въпроса. Резултатът е най-новото проучване на общественото мнение, проведено от социологическата агенция „Европейска ориентация на сръбските граждани“ за Министерството на европейската интеграция в началото на юли.

Сърбите изпиват 5,5 милиона кутии успокоителни годишно

Министърът по европейска интеграция Ядранка Йоксимович каза, че това проучване също показва стабилна подкрепа на гражданите за европейска интеграция, тъй като през 2018 г., през юни и декември, отговорите на този въпрос са почти идентични с тези в последният кръг от изследвания, съобщава Бета.

Йоксимович заяви още и че стабилната подкрепа на гражданите за пътя на Сърбия към членство в ЕС е резултат от насърчаването и систематичната работа по реформите, политиката за регионално развитие, устойчивото развитие и доброто планиране и подготовка за използване на европейски средства, трансгранично сътрудничество..

Най-голям процент от гражданите – 59%, смятат, че проблемите между Белград и Прищина трябва да бъдат решени независимо от това, дали го изисква ЕС, а повече от половината респонденти подкрепят ангажимента на сръбското правителство да продължи диалога с Прищина и готовността му да постигне устойчиво решение.

Сърбия е заплашена от ликвидиране на свиневъдството

Както и в предишните години, подкрепата на гражданите за реформи е много висока. От общия брой на анкетираните 68% смятат, че реформите, необходими за присъединяването на Сърбия към ЕС, трябва да бъдат осъществени отвъд това, в името на благосъстоянието на гражданите и създаването на по-добра и по-подредена Сърбия.

Респондентите виждат борбата с корупцията като най-значимата реформа, която има най-положително въздействие върху ежедневието (20%), последвана от реформа на здравната система (16%) и по-добра защита на правата на човека (13%).

По отношение на помощта за развитие на Сърбия от 2000 г. до момента, 23% от анкетираните знаят, че ЕС е най-големият донор, следван от Китай с 22%, следван от Русия с 20%.

Според официалните данни от 2000 г. до края на 2016 г. ЕС и неговите държави-членки с 4,31 милиарда евро безвъзмездни средства са най-големите донори, като по този начин допринасят значително за развитието на Сърбия, се казва в изявлението.

Горан Брегович смята президента на Сърбия за полезен за страната

Поотделно Европейската комисия дари 2,96 милиарда евро, Германия - 368,21 милиона евро, Швеция - 232,11 милиона евро, и Италия - 187,72 милиона евро. Един от всеки трима сръбски граждани е чувал за финансиран от ЕС проект, най-вече за екологични проекти (17%) и здравеопазване (13%).

Министър Йоксимович припомни, че от 2007 г. насам, откакто използва средствата по ИПП, Сърбия е водеща в региона по отношение на използването на тези, предимно безвъзмездни средства, което е много похвално, но и голямо задължение за Сърбия да продължи да бъде успешна, за да бъде на първо място по подобряване на ежедневието на гражданите.

Болшинството от 51% от анкетираните смятат, че членството в Европейския съюз би било от полза за Сърбия (43% са казали „полезно“, а 8% - „много полезно“).

Гражданите свързват понятието ЕС с по-големи възможности за заетост и пътуване, по-добро бъдеще за младите хора, добре организирано общество, по-добър живот и по-висок стандарт на живот в страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама