Управляващото движение "Пет звезди" в Италия замрази преговорите за ново правителство

12:08, 27 авг 19 / Свят 25 2000 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Управляващото в Италия популистко движение „Пет звезди“ няма да преговаря за ново правителство с опозиционната левоцентристка Демократична партия, докато тя публично не подкрепи ново коалиционно управление, водено от досегашния премиер Джузепе Конте.

Президентът на Италия Серджо Матарела даде срок до сряда на двете партии да сключат сделка за ново правителство. Ако те не успеят, Матарела ще назначи служебен кабинет и ще посочи дата за предсрочни парламентарни избори.

Салвини продължава да настоява за предсрочни избори в Италия

Късно в понеделник изглеждаше, че двете партии, които по традиция са политически опоненти, са близко до сделка, като Демократическата партия намекна, че е склонила Конте да остане премиер.

Днес обаче „Пет звезди“ обяви спиране на преговорите с остра позиция в контраст с напредъка от предишния ден.

„Вчера, след 4 часа разговори, не бе постигнато нищо“, са казва в изявлението. „Не можем повече да работим така. Или отношението ще се промени, или ще е трудно. Ще се видим отново с Демократическата партия, когато тя одобри преназначаването на Конте“.

Конте, който е безпартиен, но е близък до „Пет звезди“, подаде оставка миналата седмица, след като лидерът на „Лига“ Матео Салвини обяви, че управляващата коалиция се е разпаднала и призова за нови избори.

В понеделник Конте участва в срещата на лидерите на „Пет звезди“ Луиджи ди Майо и на Демократическата партия Никола Дзингарети. „Пет звезди“ се оплакаха снощи, че няма недвусмислена подкрепа от демократите за Конте като премиер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама