Денят накратко - 27 август

19:00, 27 авг 19 25 2236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

ГЕРБ и СДС подписаха споразумение за местния вот, откриха снаряд около столичната автогара „Юг”, омбудсманът иска спиране на застрояването край „Златна рибка“ и още:

ГЕРБ и СДС подписаха споразумение за местния вот

Председателите на ГЕРБ и СДС Бойко Борисов и Румен Христов подписаха споразумение за съвместно участие на предстоящите местни избори през октомври. Румен Христов посочи, че това е продължение на успешната кампания, която двете партии са направили на евроизборите. Лидерът на СДС изрази надежда, че ще се постигне договореност в най-важните общини - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора. Там СДС ще подкрепи кандидатите на ГЕРБ.

***

Проучване: Манолова печели при балотаж с Фандъкова на местния вот

Мая Манолова печели повече подкрепа в хипотетичен сблъсък с Йорданка Фандъкова за кметския пост в София. Това показват данните на „Галъп интернешънъл“ от сондаж сред пълнолетното население на Столичната община. Ако двете стигнат до балотаж на местния вот, 48% ще гласуват за Манолова, а 40% за Фандъкова. Така разликата между двете според данните на този етап са само десетки хиляди гласове. На втори тур сегашният кмет ще получи подкрепа от симпатизантите на ГЕРБ, а омбудсманът- от тези на БСП.

Общото желание за промяна в София е високо. 56% казват „София да има нов кмет“, а 29% – да остане същият кмет. Останалите се колебаят.

Йорданка Фандъкова все още не е взела решение дали да се кандидатира отново за кмет на София. Това обяви самата тя на пресконференция. Тя беше категорична, че не се притеснява от резултатите от социологическите проучвания, според които би загубила битката за София, ако се изправи срещу Мая Манолова.

***

Откриха снаряд около столичната автогара „Юг”

Отцепиха района около автогара „Юг” в столицата заради открит стар снаряд. Той бил открит от работник малко след 10 ч. сутринта в тревните площи на ул. „Самоков”. Малко по-късно снарядът беше обезвреден. Унищожаването му ще се извърши в обезопасен район извън населени места при спазване на мерките за безопасност.

***

Омбудсамнът иска спиране на застрояването край „Златна рибка“

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с гражданите, които я сезираха за съмнение за застрояване на защитени територии в местността „Герени“ край Созопол, в близост до плаж „Златна рибка“. Става въпрос за продажба на имот, частна държавна собственост на Министерството на отбраната, с размер около 20 дка, който се намира на около 200 м. от морето и пясъчните дюни.

Общественият защитник съобщи, че е изпратила препоръка до премиера Бойко Борисов, с която се настоява за спиране на това и за изясняване на статута на имота, който може да се окаже, че е общинска или изключителна държавна собственост.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама