Защо да не кръстосваме краката си, докато седим

20:20, 27 авг 19 / Любопитно 25 2221 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кръстосването на краката, докато сме седнали, ни се струва като най-нормалната позиция на тялото. Оказва се, че тази стойка може да бъде много вредна, особено ако я практикуваме често и продължително.

Най-различни изследвания доказват, че когато седим с кръстосани крака, нашето кръвно налягане се увеличава. Една от причините се дължи на факта, че когато поставим едното коляно върху другото, се получава притискане, което води до изпращане на кръвта от краката към гръдния кош. В резултат на това огромно количество кръв се изпомпва от сърцето и кръвното се увеличава.

Според други изследвания, поддържането на дадена позиция с часове, води до тазов дисбаланс. Ако продължително време си кръстосваме краката, удължаваме външните мускули на бедрото и скъсяваме вътрешните, което в редица случаи е причина за изместване на ставите.

Колкото и да ни се струва невъзможно, кръстосването на краката увеличава риска и от развиване на разширени вени. В тази позиция налягането в кръвоносните съдове се увеличава и вреди на кръвния поток, а оттам и на вените. Така кръвта се натрупва в тях и вените се подуват.

Едно от последните изследвания по темата дори заключва, че ако държим краката си кръстосани повече от три часа на ден, това може да доведе не само до прегърбване, но и до болки в долната част на гърба и врата, пишат от Healthline.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама