В Катар се борят с нагряването на настилката чрез цветен асфалт

07:40, 28 авг 19 / Любопитно 25 2552 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Властите на Катар избират различни цветове за боядисване на асфалта за понижаване на температурата на въздуха, предаде БГНЕС.

Експериментът се осъществява заедно с японска компания в центъра на Доха. Избраният цвят е синьо, за да се намали температурата на въздуха, тъй като тъмният асфалт повече привлича слънчевите лъчи, в резултат на което температурата на въздуха се повишава с 15 -20 градуса. Властите обаче смятат, че други цветове на асфалта са по-приятни за окото.

"През годината ще видим какви ще са резултатите от пробното боядисване на улицата в синьо и тогава ще можем да се опитаме да я боядисаме в други цветове", казва Саад ал Муханади, ръководителят на Генералния отдел за обществени работи на Катар.

"Какъвто цвят ви харесва в квартала, така ще боядисаме асфалта", пошегува се той.

Основната задача, която сега стои пред неговия отдел, е да направи столицата на Катар по-красива, като се вземе предвид провеждането на Световното първенство по футбол през 2022 г. в емирството.

Отделът започна експеримента от улица „Абдула бин Джасем”, намираща се до една от основните атракции на Доха - пазарът Suk al-Wakif, където има каменна настилка, почти няма зелени площи, а през лятото температурата на въздуха се повишава до 50 градуса.

Проблемът с високите температури на въздуха е актуален в емирството на Арабския полуостров, където през шест месеца от годината дневната температура на въздуха надвишава 40 градуса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама