Помпео: САЩ ще работи с връщането на Русия в Г7

07:30, 28 авг 19 / Свят 25 1994 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Администрацията на САЩ ще работи за връщането на Русия в Г7, както заяви президентът Доналд Тръмп, каза държавният секретар Майк Помпео.

"Президентът смята, че трябва да направим това (да върнем Руската федерация в Г7 – бел. ред.). Работя за президента. Разбира се, ще работим в тази посока", каза Помпео в интервю за Фокс Нюз, предаде БГНЕС.

Същевременно американските сенатори демократи изпратиха писмо до Тръмп, в което изразяват несъгласието си с идеята да се върнат във формат Г8 с участието на Русия. Текстът на писмото е публикуван на уебсайта на Сената за демократично малцинство на Конгреса на САЩ.

Според законодателите Москва "не е готова да даде продуктивен принос в усилията на Г7", а форматът на Г8 не може да бъде възстановен, докато "руското правителство не предприеме видими мерки, за да покаже готовността си да действа отговорно както в страната, така и в чужбина".

По-рано Тръмп обеща да покани руския президент Владимир Путин на срещата на Г7 през 2020 година. Френският президент Еманюел Макрон на пресконференция след срещата на върха заяви, че лидерите на страните, участващи в Г7 по време на срещата на върха, не могат да постигнат консенсус относно поканата на Русия в клуба.

Руският президент Владимир Путин от своя страна заяви, че Русия счита всички контакти със страните от Г7 за полезни и не изключва възобновяването на формата Г-8. От своя страна германският канцлер Ангела Меркел свърза въпроса за възобновяването на формата на Г-8 с напредъка в украинското споразумение.

В понеделник руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия никога не е повдигала про-активно въпроса за завръщането си в Г-8 и никога не е искала от никого нищо. От своя страна прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков заяви, че за Москва завръщането към Г8 не е самоцел и не смята да налага участието си в този формат на никого.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама