Бразилия приема помощите за Амазония, но само ако контролира парите

07:47, 28 авг 19 / Свят 25 2278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бразилия е отворена да приеме финансова помощ от организации и чужди държави за борбата с пожарите в Амазония. Но само при условие, че латиноамериканската страна контролира парите, заяви говорителят на президента Жаир Болсонаро във вторник.

Леонардо Ди Каприо дава 5 милиона долара за спасяване на горящата Амазония

"Бразилското правителство чрез президента Болсонаро е отворено за получаване на финансова подкрепа от организации и дори други страни", каза Отавио Рего Барос, говорител на президента пред репортери.

"Същественият момент е, че тези пари, когато влязат в Бразилия, ще бъдат под контрола на бразилския народ", допълни той.

Бразилия към Г-7: Използвайте парите за изсечените гори в Европа

Вчера шефът на президентската администрация обяви, че страната отказва предложената помощ от държавите от Г7 за борба с пожарите в Амазония.

Междувременно Перу и Колумбия призоваха останалите амазонски страни да участват в президентска среща следващия месец във връзка с пожарите в Бразилия и Боливия и да сключат пакт за опазване на най-голямата тропическа гора в света.

Срещата е насрочена за 6 септември в амазонския регион Летисия в Колумбия, съобщиха Лима и Богота след среща между перуанския президент Мартин Вискара и колумбийския Иван Дуке.

В петък левият боливийски президент Ево Моралес призова за извънредна среща на амазонските страни, но заяви, че "някои страни" са показали липса на интерес поради идеологически причини.

Моралес се е отправил към зоната на пожарите и лично е участвал в гасенето. По собствените му думи с помощта на усилията, в които той се е включил, са били загасени четири малки огнища, но изразява опасение, че поради вятъра те може да се разгорят отново.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама