Столична община готви нови мерки срещу графитите

08:22, 28 авг 19 / Общество 25 1456 Topnovini
1

Нови мерки срещу драскането по фасадите на сградите в София. Столичната община и полицията изготвят регистър на почерците на авторите. Целта е, когато бъде хванат човек, който драска по забранени места, почеркът му да бъде сравнен с други графити в базата данни.

Над 2000 кв. метра са почистени от Столичния инспекторат от началото на годината и въпреки това улиците на София все още са украсени. Различаваме графитите-рисунки и драсканиците. Именно драсканиците ще влязат в регистъра, чрез който ще се проследяват почерците на авторите.

"София е модерен град, в който има място за улично изкуство. Ние трябва да правим ясно разграничение между вандализма и стрийт арт изкуството. В този смисъл Столична община продължава да обособява и да предоставя пространства за улично изкуство на уличните артисти. Даже подготвяме голям международен фестивал в тази посока за следващата година. От друга страна, когато се посяга на паметници и на религиозни храмове, трябва да има нулева толерантност", обясни Малина Едрева - председател на Комисия по образование, култура, наука и културно многообразие, СОС, пред БНТ.

"В графитите, както и в обикновения почерк, се отразяват признаци на писмено-двигателния навик, които са достатъчни да се идентифицира личността", уточнява Сашо Атанасов - графолог.

Работна група подготвя в момента регистъра. Местата за подаване на сигнали от гражданите са Столичният инспекторат и grajdanite.bg. Глобите са между 100 и 5000 лева.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани