Полезни съвети за родителите на първокласници

15:40, 28 авг 19 25 2019 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Четенето е може би най-важното умение, което трябва да усвои всеки първокласник. Като техника то се учи в училище, но любовта към него се възпитава вкъщи още от най-ранно детство, предаде БТА.

И тук голяма роля имат родителите. Ако редовно четат на децата си приказка за лека нощ, ако им подаряват книжки за рождени дни и за други празници, ако ги водят в библиотеки и книжарници, ако ги окуражават да разговарят и обсъждат приказки, случки, книжки и филмчета, то няма как децата да не заобичат словото. Този извод се прави в новото издание на Наръчника за родители "Добре дошли в първи клас", подготвено за поредна година от асоциацията "Родители" за семействата, които ще изпратят за първи път детето си на училище.

Вижте няколко стъпки, с които да помогнете на вашето дете:

43 800 първокласници ще получат еднократна помощ от 250 лв.

  1. Родителите трябва да насърчават първокласниците да четат на глас всичко, което попадне пред очите им - книги, табели, билбордове

За първокласниците са подходящи книгите с едър шрифт и с красиви илюстрации. Ако детето предпочита да чете нещо различно от това, което сте му избрали, не го спирайте. Важното е да получава удоволствие от четенето. Направете библиотека в стаята му - нека книгите са му винаги под ръка. Не противопоставяйте четенето на други любими занимания. Четете приказки в стихове. Римите и ритъмът помагат на детето да запомни текста и лесно да го следи с поглед. Четете по двойки - родителят и детето се редуват да четат интересна история, разказ, приказка. Четете всичко, каквото ви попадне пред очите: надписи по табели, билбордове, менюта, готварски рецепти, етикети в магазините, съветват родителите експертите, подготвили наръчника за първокласниците.

Насърчавайте четенето на глас. Включвайте технологиите - покажете на детето, че електронните устройства не са само за забавление! Намерете различни сайтове и приложения за смарт устройства за учене на цифри и букви, за забавни упражнения по четене.

Цяла година без детски при пет отсъствия за месец

  1. Писането трябва да се превърнe в игра за детето, да измисля думи с 3 или 5 букви и да ги изписва и тн.

Все повече хора смятат, че ръкописните текстове в тетрадките скоро ще са част от миналото, а за краснопис ще се говори само в старите романи. Дали ще се случи точно така, не се знае, но, така или иначе, на детето в първи клас му предстои да мине през овладяването на писането. Трудностите често произтичат от факта, че вкостяването на китката при децата на тази възраст още не е завършило и това води до бърза умора при писане и влошаване на краснописа, се посочва в наръчника. И се отбелязва, че понякога колкото повече пишат децата, толкова по-нечетливо и грозно става написаното. Затова експертите препоръчват - кратка почивка, която би могла да подобри писането на детето за няколко минути, но не бива и да се прекалява с упражненията.

Родителите трябва да се опитат да превърнат писането в игра - да накарат детето да измисля колкото се може повече думи с 3 или 5 букви и да ги записва или пък да напише имената на своите любими герои от филми и книги. Ако въпреки всичките усилия детето продължава да не изписва правилно буквите, да ги струпва една върху друга, да се затруднява прекалено много - потърсете консултация с очен лекар, с логопед и невролог, съветват експертите.

В наръчника се отбелязва, че ако водещата ръка на детето е лявата - място за притеснение няма. Това не е болест, нито нарушение. Насилствената смяна на водещата ръка може да има неблагоприятни последствия върху хармоничното развитие на личността, тъй като прекаленият натиск за ползване на дясната ръка може да доведе до излишен стрес. Ако вашето дете пише с лявата ръка, предупредете учителя и споделете какво може да прави добре то - например няма проблем с писането и рисуването, но не може да реже добре с ножица. Така в училище ще знаят какво да направят, за да му помогнат да усъвършенства уменията си. А родителите може да осигурят на детето специализирани пособия - например ножица за работа с лявата ръка.

Поне 200 лева струва подготовката на ученика за 15 септември

  1. Как детето може да развие математическите си способности?

Често родителите споделят, че детето им не се справя с математиката. Това може да се превърне в сериозен проблем, защото децата се нуждаят от стабилни знания по този предмет, за да успеят в по-горните класове, в университета и да имат повече възможности за избор на кариера. Затова намерете начин да превърнете математиката в част от всекидневния живот на детето. Окуражавайте го да използва числата и аритметичните действия в различни дейности от ежедневието - да преброи чиниите на масата, да напазарува стоки за определена сума, да сметне колко още картофа трябват. Така детето започва да разбира смисъла от усвояването на математическите знания - съветват родителите авторите на наръчника. И препоръчват на родителите да накарат детето да сортира различни предмети и да преброи по колко има от всеки вид.

Децата трябва да се научат да пишат четливо числата, защото 25% от всички грешки в решаването на математически задачи се дължат на нечетливото писане. Обяснете на детето как да решава задачи. Създайте му навик да прочита условието на задачата няколко пъти. Научете го и в най-сложната задача да разпознава отделните части, с които може да се справи стъпка по стъпка. Научете го как да решава задачи наум. Решаването наум помага за автоматизирането на някои действия.

Включете новите технологии активно в усвояването на математиката - има достатъчно образователни математически игри, с които детето може едновременно да се забавлява и учи, докато ползва телефон, таблет или компютър. Насърчавайте пространственото и логическото мислене у детето чрез забавни игри - като шах, судоку, танграми, пъзели, съветват родителите експертите.

За помощи за деца ще се кандидатства и по електронен път

  1. Раницата на първокласниците трябва да е удобна, здрава, функционална и съобразена с вкуса на децата

Изборът на ученическата раница, особено когато става въпрос за първокласник, е трудна задача - тя ще се ползва всеки ден, което значи, че трябва да е здрава. Ще трябва да събира доста училищни принадлежности - трябва да е и функционална. Ще се налага детето да я носи само, което изисква раницата да бъде и удобна. Разбира се, трябва да бъде съобразена и с вкуса и желанията на детето. Най-важно обаче е да не застрашава неговото здраве, се препоръчва в наръчника за родители на първокласници.

Идеалната раница трябва да отговаря на следните изисквания - теглото ѝ не трябва да превишава 10-15 процента от теглото на детето. Раницата не бива да превишава ширината на раменете, а височината й трябва да е до 30-40 сантиметра, така че да не достига краката на детето, когато е на гърба му. Презрамките на раницата трябва да са широки, меки и с възможност за регулиране, за да може детето да я носи и само по блуза, и с дебело яке. Родителите трябва да научат детето да носи раницата с двете презрамки, за да се предотвратят гръбначни изкривявания.

Красимир Вълчев: 10 американски щата вече признават българския език

  1. Хубаво е въпросът за джобните пари на първокласниците да се обсъди с родителите на другите деца в класа и с учителя

Чрез джобните пари малкото дете се научава да употребява и използва свои собствени, макар и ограничени финанси и да поема отговорност за тях. Хубаво би било въпросът за джобните пари - дали да се дават и в какъв размер, да се обсъди с останалите родители от класа и с класния ръководител още на една от първите родителски срещи, съветват авторите на наръчника. И допълват, че така има шанс да се постигне общо съгласие по тази тема и да има правила, които да важат за всички деца в класа.

Няколко съвета за джобните пари: обяснете на детето смисъла на джобните пари и правилата за използването им, въведете правило за даване на пари назаем на съученик. Заедно с детето направете списък на вредните и забранените за купуване неща. Оставете го само да прави предложения за списъка, вие само му подсказвайте критериите. В никакъв случай не наказвайте детето за изгубени или откраднати джобни пари. То и без това преживява болезнено този "урок", съветват от асоциация "Родители".

Баща на първокласник разлепи зловещи лозунги в двора на столично училище

  1. Какъв мобилен телефон трябва да купят родителите на своите първокласници?

В реда на нещата е родителите да искат да имат информация за това, което се случва с детето, докато е в училище. Мобилният телефон е един от възможните отговори на тази нужда. Важно е обаче да прецените плюсовете и минусите, когато взимате решение относно това дали и какъв телефон да дадете на детето. Едно от предимствата то да има телефон в първи клас е, че така имате връзка и знаете как е, къде е и какво се случва с него. Имайте предвид обаче, че по правило използването на телефон по време на час е забранено, така че трябва да се съобразявате с графика на междучасията, за да звъните на детето, съветват експертите.

Рисковете от това детето да има "умен" телефон в първи клас са устройството да бъде изгубено, повредено или откраднато. Ако устройството е ценно, то това повишава страха и притесненията на детето, а и на родителите. Ако все пак решите да дадете "умен" телефон на детето, добре е това да бъде възможно най-евтиният модел. Децата в тази възраст все още лесно се разсейват, което прави загубата на вещи по-вероятна. Не забравяйте, че достъпът до интернет е допълнително изкушение за децата, което разпилява вниманието им в клас. Ето защо, ако устройството позволява, препоръчваме поне в първи клас то да е с ограничено ползване и детето да няма реален достъп до интернет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама