Полски град предлага награда за първото момче, което ще се роди там от 10 години

18:40, 28 авг 19 / Любопитно 25 2768 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

В полското градче Мейсце Оджанске от 10 години не се е родило нито едно момче. Затова кметът прибягна до необичайно средство за поощрение - награда за първата двойка, която ще роди момче в града.

Мейсце Оджанске, разположено в южната част на страната близо до границата с Чехия, има по-малко от 300 жители. И повечето от тях са жени. Последното момче, което се е родило там и което все още живее там, е на 12 години.

От неговото раждане до наши дни в градчето са се родили точно 12 деца и всички са момичета. Кметът обяснява това си обяснява това с генетиката. И е започнал проучване на случващото се.

А за да спрат тази последователност, местните отправят различни съвети към бременните жени - от разнообразни диети, до окачване на брадва върху брачното ложе.

Но най-прозаичният отговор на случващото се вероятно е просто случайността.

Едно раждане има два еднакви възможни изхода, тоест вероятността всяко новородено да е момиче е ½. Приема се, че всяко раждане е независимо от другото - ако една майка има момиче не означава, че втора майка ще има момиче. Тоест вероятността да се появят две момичета едно след друго е ½ x ½ = (½)2 = ¼.

От тук следва, че вероятността от 12 последавателно родени момичета е (½)12 = 1/4096. И наистина звучи необичайно, ако ви кажат, че има шанс 1 на 4 000 утре да завали, затова е по-добре да си вземете чадъра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама