Финансови мерки в помощ на земеделците от ЕС заради сушата

14:20, 28 авг 19 25 2022 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавите-членки постигнаха съгласие относно редица мерки за подкрепа, предложени от Комисията и целящи облекчаване на финансовите затруднения, изпитвани от земеделските стопани вследствие на неблагоприятни климатични условия, както и подобряване на наличностите от фуражи за животните.

Като първа стъпка, в рамките на мерките за подкрепа засегнатите земеделски стопани ще могат да получат по-висок от обичайно полагащия им се процент от плащанията по линия на Общата селскостопанска политика (ОСП). Чрез тези плащания ще се осигурят повече финансови ресурси за земеделските стопани, които ще получат до 70% от преките плащания, считано от средата на октомври, и 85% от плащанията за развитие на селските райони, веднага щом решението бъде прието.

Премиерът Борисов: Омръзна ми от жълти новини и от измишльотините на този и онзи

Тези мерки позволяват дерогации от някои от правилата за екологизиране, като целта е да се подобрят наличностите от фуражи.

След днешното гласуване пакетът следва да бъде официално приет в началото на септември. Комисията продължава да е в контакт с всички държави-членки във връзка с последиците от сушата.

43 млн. лева са разпределени за подпомагане на младите фермери

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама