Арестуваха служители на младежки център в Румъния, държали деца в ''робски условия''

16:25, 28 авг 19 / Свят 25 2854 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Румънските прокурори в сряда са задържали няколко служители на младежки център заради обвинения в незаконна експлоатация на германски тийнейджъри по социална програма, предназначена да помогне за рехабилитацията на непълнолетни, съобщиха източници от съдебната власт, цитирани от AFP.

Най-малко четирима непълнолетни са спасени, докато осем заподозрени, включително германска двойка, са разследвани за предполагаемо задържане на деца в "робски условия". Германците, които отговарят за програмата, са били разпитани, според представител на младежкия център, който е пожелал анонимност.

Трима румънски служители също са били задържани, съобщи румънската информационна агенция Mediafax.

Според местната агенция за закрила на детето в центъра е имало 20 деца. Центърът представлява отдалечена ферма в Северна Румъния, р била претърсена във вторник заедно със седем други къщи.

Четири от децата са настанени от агенцията за закрила на детето, които чакат родителите им или други настойници да ги приберат, заяви говорителят на агенцията Адриан Мандру пред AFP, като заяви, че няма информация за другите 16 деца, предаде Агенция ''Фокус''.

Прокурорите твърдят, че в рамките на така наречения „Проект Марамуреш“ деца на възраст между 12 и 18 години са били принудени да „полагат изтощителен физически труд“ и са били третирани по „унизителен и неподходящ “ начин във фермата и в многобройните домакинства в село Визеу де Сус, окръг Марамуреш

Тийнейджърите са били лишавани от храна, не им било позволено да учат или да приемат лекарствата, отпускани по лекарско предписание, ограничавани са от контакти с външния свят и са били мишени на „сурови и брутални методи на така нареченото превъзпитание“, съобщиха от прокуратурата.

Проектът, финансиран от германската държава, е основан и координиран от един от заподозрените германци и е лицензиран от министерството на труда в Румъния, според разследващите.

Проектът обещава да "рехабилитира" проблемни деца от Германия с развлекателни дейности и психологическа помощ.

Според уебсайта на програмата проектът е бил насочен към непълнолетни лица, страдащи от поведенчески разстройства или наркомании.

Центърът казва, че организира „образователни и развлекателни дейности сред природата“ под наблюдението на експерти по педагогика и психология.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама