Танева: Поздравявам собствениците на заведения, подали сигнали срещу шефове от БАБХ

09:06, 29 авг 19 / Политика 25 2172 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Началници на Агенцията по безопасност на храните в Бургас събирали такса спокойствие. Освен задържаните двама началници, в ареста са и трима инспектори. Акцията е по сигнал на собственици на заведения.

"Поздравявам всички тези собственици, автори на сигнала", заяви пред bTV министър Десислава Танева.

''След епидемията от африканска чума ще има нови мерки за биосигурност. За всички, евтаназирали прасетата си, искам да благодаря. От 1 септември комисии по селата ще изплащат по 300 лева за почистването и дезинфекцирането на стопанствата. В момента имаме само 5 огнища, при 20 през юли. Ще има и промяна в нормативната уредба'', заяви още министърката.

''БАБХ информира Световната здравна организация за всички заболявания, които влизат и са установени на нашата територия, като бройката на животните не е за евтаназиране, а за засегнати животни, т.е. са евтаназирани или подлежат на евтаназия'', посочи тя.

По думите ѝ тази информация не може да послужи нито за обезщетение, нито за финансова подкрепа на държавата.''На практика тя дава информация дали в страната е влязло някакво заболяване, но няма значение по отношение на всички други мерки. Тя има значение на ЕК, към която даваме съответните разходи и от която имаме съответните одити", добави Танева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама