Убийците от Негован са действали изключително хладнокръвно и брутално

09:00, 30 авг 19 / Крими 25 1551 Topnovini

"Двамата извършители на убийството на Йордан Атанасов и съпругата му Мариана са действали изключително хладнокръвно и брутално. Рядко криминалистите се сблъскват с такава жестокост", заяви пред БНТ гл. инсп. Николай Станчев, началник Сектор „Разследване на криминални престъпления“ в СДВР. По думите му, ако убийците се възползват от възможността за съкратено съдебно следствие, може да получат 30 години лишаване от свобода.

"Много рядко криминалистите първо научават кои са извършителите на едно криминална престъпление, а след това самоличността на жертвите. В случая Негован изобщо не е било ясно кои са пострадалите", заяви гл. инсп. Станчев.

Софийският градски съд ще гледа мярката на убийците от Негован

По думите му двамата извършители са криминално проявени за различни престъпления, имат и кражби. Пламен Шляпашки има присъда за незаконно притежание на оръжие и за хулиганство. Георги Нанчев има присъда за бягство от казармата.

"Може да се направи извод, че през съзнателния им живот поведението им е било в разрез със законодателството. В случая Негован е безспорно, че са действали изключително хладнокръвно и брутално. Трудно е за нас да си обясним как се стига до такава ексцесия. Имаме, разбира се, нашите предположения. Мотивът за убийството е яснен - той е користен. Убеден съм че и съдът ще възприеме това наше становище. Кое ги кара да проявят такава жестокост, аз не мога да си обясня. Рядко има такива случаи", категоричен е гл. инсп. Станчев.

Съпругата на един от убийците от случая Негован: Просто съм потресена

До момента МВР не е намерило свидетел, които да е видял изнасянето на бидоните с труповете на убитите от София и Станчев призова гражданите да разпитват свои близки, да си помислят дали са видяли на 14 юли нещо, което да име направило впечатление като нетипично и странно.

Главен инспектор Николай Станчев обясни още, че решението за самопризнанието на престъпниците е тяхно, като до него се достигна след дълги беседи, проведени от служители на Столична дирекция на вътрешните работи. Единият от извършителите е заявил, че с облекчение разказва и му олеква. Другият е бил по-упорит, но с намирането на оръжието е разбрал, че всичко е приключило и си е признал вината.

Според гл. инсп. Станчев присъдата, която двамата могат да получат за жестокото деяние е доживотен затвор без право на замяна, доживотен затвор или 30 години лишаване от свобода.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 217 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.