Боливия поиска помощ от ЕС за справяне с горските пожари

14:30, 30 авг 19 / Свят 25 2160 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз активира механизма си за гражданска отбрана за оказване на помощ на Боливия в борбата с горските пожари, съобщи говорителят на ЕК Мина Андреева, съобщи БГНЕС.

Президентът на страната Ево Моралес лично участва в гасенето на пожари в Чикитания на границата с Парагвай. Властите на Боливия създадоха специален щаб за борба с огъня, привлякоха хиляди военни, пожарникари и доброволци, както и няколко единици авиационна техника.

Президентът на Боливия гаси пожарите с лопата

Европейската комисия ще изпрати първоначално група експерти от държавите-членки на ЕС, които да посетят пострадалите райони. Денонощният координационен център на ЕС по извънредните ситуации се намира в тесен контакт с боливийските власти за наблюдение на ситуацията и определяне на по-нататъшната помощ от страна на ЕС.

Спътниковата служба на Европейския съюз за извънредни ситуации „Коперник” също изпраща карти на пострадалите от пожарите райони.

Пожарите в Амазония показват, че промените в климата са увеличили опасността от стихийни бедствия в целия свят. „Имаме общо задължение да работим заедно, за да защитим околната среда”, цитира ЕК думите на еврокомисаря по хуманитарни въпроси и кризисно управление Христос Стилианидис.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама