Над 1200 прасета са заклани доброволно в Кюстендилско

17:03, 30 авг 19 25 2458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

1232 домашни прасета тип "заден двор" са заклани доброволно в Кюстендилския регион. Това каза зам. обласният управител Райчо Цветин, цитиран от БНР. 

944 стопани очакват да получат по 300 лева за ремонт и дезинфекциране на помещенията, в които са гледали животните си.

Най-много животни – 440, са умъртвени в община Кюстендил, от тях 67 са в ромския кв. "Изток". В община Дупница са заклани 201, а в миньорския Бобов дол – 106.

В област Хасково 1542 стопани са изклали превантивно домашните си прасета

Прави впечатление, че и в граничните общини Трекляно, чието население вече се е свило до около 300-350 жители, са заклани 55 прасета, а в Невестино, което е на границата с Македония – 57 прасета.

Община Трекляно е под особено наблюдение от страна на областната администрация и на ветеринарните служби заради това, че граничи със Сърбия, където вече има няколко огнища с африканска чума по свинете, а и защото отколешна практика е местните хора да пускат домашните си прасета на воля по гората – не ги прибират до есента, когато ги колят, коментират кметове от района. Има и случаи на кръстоска на домашна с дива свиня, а дивите свине са най-честите преносители на чумата, отбелязват местни хора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама