Учени: Хората променят планетата още от времето преди египетските пирамиди

20:00, 31 авг 19 / Култура 25 2484 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американски и германски учени твърдят, че проблемите с глобалното затопляне се коренят във времето още преди египетските пирамиди, когато първите земеделци са започнали да променят планетата и климата й, пише в. "Мирър".

Това е много по-рано от предишните реконструкции. Периодично обработване на земята и животновъдство е имало върху 40 процента от сушата преди 4000 години. Постоянното обработване е било широкоразпространено преди 2000 години - 1000 години по-рано, отколкото мислеха специалистите досега, предава БТА.

"Това означава, че идеята за човешкото въздействие върху природата като ново явление е твърде фокусирана върху близкото минало" - смята д-р Лукас Стивънс от университета на Пенсилвания.

ООН: Очакват ни покачващи се морета, свръхбури и изчезване на вечни ледове

"Науката се фокусира върху това как съвремието е различно от миналото. Мисля, че настоящото изследване дава коректор, като показва, че макар и промените напоследък да са ускорени, хората правят това отдавна".

Учените от университетите на Аризона и Пенсилвания и от института за човешка история "Макс Планк" са изследвали използването на земята за периода отпреди 10 000 години допреди 170 години.

Изучаването на взаимодействието на хората с природата в древността и през дълъг период от време може да даде идеи за справяне с бъдещи проблеми. За изследването си учените са работили с информация от цял свят, като са разпратили на колеги 700 регионални анкети.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама