Партията на Ангела Меркел печели регионалните избори в Саксония

21:13, 01 сеп 19 / Свят 25 3130 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Християндемократите на германската канцлерка Ангела Меркел печелят регионалните избори в провинция Саксония, а техните коалиционни партньори социалдемократите побеждават на изборите в Бранденбург, сочат данни от екзит пол, предаде БТА.

Християндемократическият съюз (ХДС) остана най-голямата партия в Саксония, след като събра 32-33,5 процента от гласовете, показаха прогнозни резултати. Този резултат е понижение в сравнение със спечелените от ХДС 39,4 процента на изборите през 2014 г.

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" постигна доста силен резултат, нареждайки се втора с 27,5 процента от гласовете, което е значително повече от получените от нея 9,7 процента през 2014 г.

Партията "Левите" е на трето място с 10,5 процента от гласовете, а Зелените получават 8-9 процента. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) събра рекордно ниските 8 процента от гласовете. Свободните демократи не успяха да прескочат 5-процентовата бариера за влизане в провинциалния парламент на Саксония. На изборите в Бранденбург ГСДП се нарежда на първо място с 26,5-27,5 процента от гласовете, следвана от "Алтернатива за Германия" с 22,5-24,5 процента.

Прогнозните резултати показват, че ГСДП е загубила подкрепа в сравнение с предишните избори, когато е спечелила 31,9 процента, а "Алтернатива за Германия" е удвоила подкрепата си в сравнение с 2014 г., когато е събрала 12,2 процента. ХДС се нареди на трето място с 15,5 процента от гласовете, което е понижение в сравнение със спечелените 23 процента на предишните избори. Партията "Левите" печели 10,5-11 процента, а Зелените - 10 процента. Свободните демократи не успяха да прескочат 5-процентовата бариера за влизане в провинциалния парламент на Бранденбург.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама