Захариева: Потвърждаваме подкрепата си за решение на палестинско-израелския конфликт

14:33, 02 сеп 19 / Политика 25 2362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мирният процес в Близкия изток и двустранните отношения обсъдиха външните министри на България Екатерина Захариева и на Палестина Рияд ал Малики на среща днес в София, съобщи БНР.

„България потвърждава позицията си, че единственият начин за трайно и справедливо решение на проблемите между Израел и Палестина е принципът за две държави, които се признават и живеят в мир“, заяви министър Захариева. Тя призова двете страни да се въздържат от действия, които биха обострили обстановката в региона.

Външният министър на Палестина пристига на визита у нас

Министър Рияд ал Малики посочи, че държавата му също държи на принципа две държави, в които Палестина е със столица Източен Ерусалим. “В процеса на преговорите България би могла да играе ролята на посредник поради отличните си отношения и с Израел, и с Палестина“, каза още министър Ал Малики.

Двамата министри отбелязаха добрите двустранни отношения особено в сферата на образованието.

Захариева отбеляза, че досега 5000 палестинци са завършили български ВУЗ-ове. „В момента палестинските студенти са 22-ма и България трябва да популяризира висшето си образование в Палестина“, каза още тя.

Следващата година предстои заседание на Българо-палестинската междуправителствена комисия, която ще набележи сферите на сътрудничество до 2024 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама