Учените продължават с опитите за създаване на хипоалергенни котки

08:00, 07 сеп 19 / Любопитно 25 2841 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учените все още не са успели да селекционират порода котка, която не би причинила алергии, но продължават с опитите да намалят алергенните свойства на четирилапите ни любимци.

"Противно на общоприетото схващане козината на котката няма изразени алергенни свойства. Основните алергени при котките са протеинови съединения, които присъстват в състава на слюнката, себума, в секрети и обезмаслени кожни люспи. Котешката козина е само резервоар, в който се натрупват алергенните протеини. В природата няма хипоалергенни котки. Всички истории за "специални" породи котки са или маркетингов ход на развъдчиците или добросъвестно погрешно схващане", обяснява Марина Вершинина, водещ експерт в Центъра за молекулярна диагностика на Централния изследователски институт по епидемиология в Москва, предава БГНЕС.

"Едно от направленията на работата на учените е опитът да се разработи линия от котки, в които е генетично блокирано производството на алергенен протеин Fel d1. Друга посока е разработването на специална храна, която съдържа съединения, които могат да свържат Fel d1, оставяйки го в тялото на животното", отбеляза събеседничката на агенцията.

Вершинина добавя, че ако никой от членовете на семейството няма алергии, можете спокойно да си вземете домашен любимец. Но ако някой член на семейството е алергичен към цветен прашец, домашен прах или храни, не се препоръчва котка вкъщи.

"Няма ограничения за други домашни любимци в тази ситуация", казва експертът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама