Сърбия е лидер на Балканите по чуждестранни инвестиции, а Македония е в дъното

10:44, 03 сеп 19 25 2745 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Чуждестранни инвестиции няма, оплакват се Комисията за финанси на ВМРО-ДПМНЕ, съобщава македонското издание „Вечер“, цитирано от „Фокус“. От опозиционната партия твърдят, че икономическите политики на правителството в Скопие са в полза на съседните държави.

Според изнесените от тях данни нетните преки чуждестранни инвестиции за първата половина на 2019 г. са твърде ниски – 48,8 млн. евро.

Македония губи битката за привличане на преки чуждестранни инвестиции, а цялата политическа нестабилност, високата корупция и липсата на върховенство на закона само ще ускорят този процес и допълнително ще мотивират местните компании да търсят алтернативни държави за своя бизнес. Никой не иска да бъде рекетиран, изнудван, подиграван и манипулиран от данъчната политика, така че нашият вътрешен бизнес и дори онези чуждестранни компании, които все още работят в Македония, ще започнат бавно да опаковат куфарите си. Всяка честна компания изисква справедливи и стабилни условия на труд, а настоящото правителство не ги предлага, нито е готово да ги предложи.

Фактите показват, че Сърбия имаше 1,8 милиарда евро инвестиции за първата половина на 2019 г., това е регионално газене! България имаше 287 млн. евро за същия период на 2019 г. Инвестициите на глава от населението в Сърбия възлизат на 255 евро за първата половина на 2019 г., в България - 40 евро на глава от населението, а в Македония - 23 евро на глава от населението за споменатия период.

Сравнявайки първите тримесечия на 2019 г., нетните данни за преките чуждестранни инвестиции са следните: Албания 286 милиона евро, Косово 71,7 милиона евро, Сърбия 809 милиона евро, България 82,4 милиона евро, Хърватия 273,4 милиона евро, Словакия 110 милиона евро, Естония 172 милиона… и някъде в дъното е Македония с 41,2 милиона евро.

През второто тримесечие, поради влошаващата се обща ситуация в Македония, преките чужди инвестиции възлизат на 7,6 милиона евро.

„Икономиката е в състояние на саможертва и в момента всички казваме, че нещата вървят зле и че е необходима промяна на правителството“, пишат от Финансовата комисия на ВМРО-ДПМНЕ във Facebook.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама