Китайският юан падна до 10-годишно дъно спрямо долара

11:30, 03 сеп 19 25 2527 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китайският валута продължава да отслабва и по време на търговията във вторник, доближавайки вече нивото от 7,2000 юана за един долар само около месец, след като Пекин престана да защитава местната валута да не преодолее важния психологически праг от 7,0000 юана в резултат на ескалиращата тарифна война със САЩ.

Юанът успя да преодолее важното ниво от 7,0000 юана за долар на 5-и август, след като президентът Доналд Тръмп обяви тарифи за още по-широка гама от китайски стоки внасяни в САЩ за близо 300 млрд. долара и оттогава се намира в постоянна обезценка спрямо американската валута.

Чрез поевтиняването на юана китайските власти се стремят да компенсират негативното въздействие на по-високите мита върху износа за САЩ, без обаче да разпалят паническо бягство на средства зад граница, или да изразходват валутните си резерви, твърдят анализатори и инвеститори, цитирани от "Уолстрийт джърнъл".

Според тях на този етап Пекин вероятно ще се опита да задържи китайската валута около тавана от 7,2000 юана за долар - поне що се отнася за валутната търговия в континентален Китай. Трябва да се има предвид, че местната валута се търгува както в континентален Китай, така и в офшорни места като Хонконг и Лондон.

В рамките на континентална част от страната на юана е разрешено да се движи не повече от 2% под или над дневния официален референтен курс на Китайската централна банка, известен като фиксинг. Народната банка на Китай определя този фиксинг отчасти въз основа на пазарните цени, но има право на преценка да го коригира, като използва т.нар. "антицикличен фактор“.

Във вторник централната банка определи нов фиксинг от 7,0884 юана за долар, който е малко по-слабо от вчерашния на ниво от 7,0883.

Въпреки доста слабата промяна на фиксинга, китайската валута се понижава по време на днешната търговия в 0,15% към 7,1840 юана за долара, което е нейното най-ниско ниво от февруари 2008-а година. В Хонконг юанът пък спадна към 7,1965 за долар, което е рекордно негово дъно в деветгодишната история на офшорната търговия на китайската валута.

Валутни търговци в Шанхай заявиха пред "Уолстрийт джърнъл", че днешната слабост на юна обаче се дължи преди всичко на общото поскъпване на щатския долара спрямо останалите водещи валути и те все още вярват, че Централната банка на Китай ще предотврати скорошен пробив над 7,2000 нивото.

Обикновено китайските власти поставят предварителен маркер, преди местната валутата да се доближи до дадено ниво, което те искат да защитят. Миналата седмица някои търговци заявиха, че държавните банки в страна са продавали долари, за да подкрепят юана, особено след като местната валута доближи 7,1700 нивото.

Китай изпита сериозна краткосрочно криза на отлив на капитали преди около четири години, когато допусна известна девалвация на юана. Настоящата по-трайна обезценка на местната валута обаче може да предизвика по-силен отлив на капитали от Китай, въпреки че все още няма по-ясни данни както се е отразил резкия спад на юана от миналия месец.

Оценки на френската банка Natixis сочат, че през второто тримесечие на годината (април - юни) чуждестранна валута на стойност 70 млрд. долара и юани за 15 млрд. долара са напуснали континентален Китай . Това е по-голям размер на отлива на капитал спрямо предходните три месеца, но на този етап е далеч по-малък от бягството на капитал, наблюдавано през 2015-а година, когато беше предишната девалвация на юана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама