Закон за блокиране на Brexit без сделка може да коства милиарди паунди

16:30, 03 сеп 19 / Свят 25 2174 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако британският парламент приеме законопроекта, който има за цел да спре Brexit без сделка, като бъде удължен срока за напускане на Европейския съюз до 31-ви януари 2020 година, този ход ще струва около 1 милиард британски лири на месец допълнителни плащания към ЕС. Това се посочва в изявление на "Даунинг стрийт" 10.

Говорител на кабинета на министър-председателя на Обединеното кралство заяви: "Настроението на премиера е непоколебимо. Той иска да продължи с осъществяване на резултатите от референдума и Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври - в идеалния случай със споразумение. Ние сме против законопроекта, който се внася, защото става въпрос за осакатяване на преговорите и подкопаване на позицията на Обединеното кралство, както и за невъзможност за допълнителни преговори".

ЕК: Лондон не е предоставил план за преразглеждане на споразумението за Brexit

По-рано през деня 18 депутати, водени от сър Оливър Летуин и Хилари Бен, внесоха предложение, позовавайки се на т.нар. "Постоянно нареждане 24", за да могат спешно да обсъдят Brexit и да приемат законодателния акт, подкрепен от бунтовниците от управляващата Консервативна партия и от опозиционната Лейбъристка партия.

Британският паунд се срина заради несигурността около Brexit

Съгласно "Постоянното нареждане 24" (SO24), народен представител може да поиска от председателя на Камарата на общините свикването на спешен дебат по даден важен въпрос. В този случай даденият депутат разполага с три минути, за да обоснове защо е необходим подобен дебат и председателят решава дали да го позволи.

Председателят на Камарата на представителите Джон Бъркоу ще трябва тепърва да одобри предложението, като евентуалното гласуването на законодателството за спиране на Brexit без сделка може да се проведе чак около 23:00 часа британско време (или 01:00 часа след полунощ българско време), или в сряда.

Източници от правителството заявиха нееднократно в последно време, че премиерът Борис Джонсън е готов да призове за провеждане на предсрочни общо избори (на 14 октомври) в случай, че законопроектът за забрана на Брекзит без сделка бъде одобрен от британския парламент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама