Акцент на деня: Манолова с мерак за София

17:30, 03 сеп 19 25 2514 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мая Манолова внесе оставката си като омбудсман в деловодството на парламента. По закон депутатите избират и освобождават обществения защитник. Очаква се гласуването на оставката на Манолова да влезе в дневния ред на Народното събрание още в първата седмица след лятната ваканция.

Години бях пощенска кутия за мъката, несправедливостта и бедността на хората. Години наред се опитвах да помагам и на мнозина успях, но все си мисля за тези, на които не успях. Това ме кара да се чувствам зле, да не спя. Няма да бъде честно, ако реша, че успехът на едни каузи и щастието на едни хора може да компенсира нещастието и загубата на други'', заяви Манолова и изтъкна, че не иска да се прави на герой, но смята да отвоюва столицата на България обратно.

Мая Манолова посочи, че като омбудсман отначало е срещала присмех, после заради натиск парламентът решил да й помага, а накрая започнал да й пречи.

Като мотиви да влезе в битката за София, тя открои: системно неглижиране на работата на институцията омбудсман; липса на политическа воля в парламента за законодателни промени; загърбване на проблемите на гражданите от столичните общински съветници; отказ от обещани реформи; отстъпление от граждански права; неглижиране на исканията на различни общности.

Манолова обяви, че ще бъде граждански кандидат за кмет, а кой ще влезе в инициативния й комитет ще бъде съобщено на 4 септември. Тя беше категорична, че приема подкрепа от всички, независимо от цвят и убеждения и не дели гражданите на леви и десни.

На 11 септември ще стане ясно дали столичната организация на БСП ще подкрепи кандидатурата на Манолова или ще издигне свой кандидат. Номинации за нея има в почти всички райони на София. На 15 септември окончателното решение ще вземе Националният съвет на левицата.

Първи коментар направи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: „Надали има някой, който да е помагал на Мая Манолова повече от мен”. Той дори каза, че е помагал повече на Манолова, отколкото на Фандъкова.

Борисов изрази несъгласие с тезата на омбудсмана, че държавата я е саботирала, и изтъкна, че всички нейни закони са били приети, а парите, които е поискала, са й дадени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама