Денят накратко – 3 септември

19:00, 03 сеп 19 25 2233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

***

Мая Манолова подаде оставка като омбудсман на Р България, след като ден по-рано обяви, че влиза в кметската надпревара за София. В мотивите за своето решение тя посочва системното неглижиране на работата на омбудсмана от страна на Народното събрание и липсата на политическа воля за изменения в законодателството и нормативната база. Същевременно според нея се наблюдава отказ от обещани реформи в ключови сектори и неглижиране на исканията на професионалните и други общности. Очаква се оставката на Манолова да бъде гласувана от депутатите още в първата седмица след ваканцията им. Кандидатурата на Манолова за кмет на София е издигната от Инициативен комитет, като на 11 септември ще стане ясно дали БСП ще я подкрепи за поста.

***

Основният опонент на Манолова в битката за столицата – Йорданка Фандъкова заяви, че не се страхува от омбудсмана в оставка. Досегашният градоначалник обяви, че работата за града е бягане на дълго разстояние и обяви своите основни приоритети за новия мандат  - активна и целенасочена работа в кварталите,  развитие на София като зелен и чист град, дигитализация и активно използване на технологиите за повече публичност, по-голям контрол и за улесняване на бизнеса и гражданите, както и строежа на метрото.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че включването на Манолова в местните избори е било ясно отдавна и отбеляза, че едва ли някой ѝ е помагал на повече от него. Премиерът посочи, че всички законопроекти на омбудсмана са приети в пленарната зала и няма основания да заявява, че държавата я саботира.

***

БСП предлага законови промени във връзка с тежките престъпления през последните месеци. От левицата искат да няма съкратено производство, да няма намаляване на присъдата при самопризнания, в случай на извършени престъпления, които водят до тежки телесни повреди и смърт.

***

Междувременно обвиненият за убийството на 7-годишната Кристин от село Сотиря Мартин Трифонов бе преместен от сливенската болница в лечебното заведение на Софийския затвор. 21-годишният мъж е обвинен в блудство, изнасилване и убийство по особено жесток начин малкото момиченце.

***

На днешното си заседание Националният съвет на БСП утвърди 161 кандидатури за кметове на общини и райониПетима народни представители се включват в кметската надпревара - Бургас - Николай Тишев, Сливен - ген. Кольо Милев; Русе - Пенчо Милков; Перник - Станислав Владимиров, Карнобат - Тодор Байчев. Досегашните успешни кметове на левицата отново получиха подкрепа за следващ мандат. Това са градоначалникът на Гоце Делчев - Владимир Москов, на Троян - Донка Михайлова, на Кресна - Николай Георгиев, на Павликени - Емануил Манолов, на Асеновград - Емил Караиванов и др. Ръководството на БСП потвърди и кандидатурата на Катя Георгиева за кмет на Ямбол, на Хасково - Коста Стоев и на Стара Загора - проф. Иван Върляков. На 15 септември Националния съвет на партията ще продължи с утвърждаването на кандидат-кметове. 

***

Български земеделски дружества се опитали да получат средства от ЕС с измама, става ясно от доклад на  ОЛАФ - европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС. В документа се посочва, че това е ставало със създаването на привидно независими нови фирми, които да поискат още средства, като често адресът на старите и новите фирми е бил един и същ. Според ОЛАФ загубите в тези случаи за европейския бюджет са били около 10 млн. евро. В периода от 2014 до 2018 г. службата е засякла 94 случая на нередности у нас, като са издадени 15 препоръки.

 

***

Руски учебно-боен щурмови самолет Су-25УБ се разби в Северен Кавказ. Машината е излетяла от Будьоновск, като към момента не е ясно какво е довело до падането ѝ. По първоначални данни двамата летци са успели да катапултират, но по-нататъшната им съдба не е известна. На място е изпратен вертолет със спасителен екип, който търси военните.

***

Борис Джонсън сравни СССР с нацистка Германия, а Русия се разгневи. В свое видео съобщение в Twitter британският премиер направи видео съобщение, в което засегна обстоятелствата около избухването на Втората световна война. Джонсън сравни действията на СССР в източна Полша с агресията на Хитлер и посочи, че през септември 1939 г. Полша е „била между фашисткия чук и комунистическата наковалня“. Реакцията от страна на Руската федерация не закъсня – посолството на Русия в Лондон определи думите на Джонсън за напълно неприемливи. Руската страна отбелязва също, че голяма роля в трагедията на полската държава изиграва британската дипломация, която се съгласява с нацистката политика и последователно саботира съветските предложения за създаване на ефективна антихитлеристката съюз.

***

Външно министерство излезе с остра позиция срещу организирано от руското посолство събитие по повод годишнината от 9 септември 1944 г. - „Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“. Оглавяваното от Екатерина Захариева ведомство не е съгласно с използването на термина „освобождение“, когато става въпрос за действията на СССР в Източна Европа. „Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите , че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии“, се посочва в позицията на МВнР и съветват руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза („освобождение“).

***

Шефът на „ТАД Груп“ Иван Тодоров остава в ареста, след като Специализираният наказателен съд не уважи искането му за по-лека мярка за неотклонение. Тодоров е с обвинения в подбудителство за кибертероризъм заради теча на данни от НАП. По-рано Апелативният спецсъд върна Тодоров в ареста, след като първоначално той беше пуснат на свобода срещу 100 000 лева гаранция.

***

Отстраниха от длъжност кмета на Костенец Радостин Радев, за да не повлияе на воденото срещу него разследване. Специализираната прокуратура поиска отстраняването на Радев, след като  преди дни му повдигна обвинение за длъжностно присвояване на над 22 млн. лв. по това производство се води и разследване на безстопанственост. В средата на юни той бе обвинен за подкуп в размер на 30 000 лв., обещан на общински съветник, за да гласува по определен начин.

***

Енергетиците от АЕЦ „Козлодуй“ записаха песен по случай 45-годишнината на електроцентралата. В 5-минутното видео служители на централата изпълняват музикалния поздрав на фона на кадри в и около АЕЦ. Музикалният поздрав е част от програмата за юбилея, като за реализацията му са похарчени около 30 000 лв. Директорът на АЕЦ „Козлодуй“ обясни, че проектът е платен със средства на централата като цената е съобразена със закона.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама